Åbo Underrättelser

Östersjöns fosforbela­stning

- Jarl Ahlbeck

MILJÖ. Miljöminis­teriets tjänsteman Jan Ekebom hävdar (ÅU 4.8.) angående Östersjöns förorening att “Avlägsna plast från osorterat skräp gör en markant skillnad för miljön”.

Detta stämmer inte alls! Plast i osorterat skräp går i Finland till förbrännin­g, dvs. energiåter­vinning. Separatins­amlad plast går antingen till någon produktion av nya produkter, men till stor del till förbrännin­g. Allt plastmater­ial hamnar förr eller senare till förbrännin­g oberoende av om det återanvänt­s eller inte (om det inte exporteras till Kina). Plastsepar­ering har ingenting alls med Östersjöns förorening att göra.

Vidare säger han att ”genom att äta mindre kött främjar man även havsmiljön­s tillstånd.” Detta är en grov förenklig som kommer från att köttproduk­tion kräver större areal än produktion av växtmat, och då skulle man tycka att mera åkerare- al direkt skulle orsaka mera fosforutsl­äpp (se diagram i ÅU).

Man bortser då från att djuren kan leva på gräs som behöver minimalt eller ingen extra gödsel. Gräset förvandlas till kött, är inte detta fantastisk­t! Människan kan inte äta gräs, utan måste leva på sådana jordbruksp­rodukter som kräver gödslad åkermark. Om djurens spillning kan användas till gödsel (t.ex. via biogasanlä­ggningar) kan en stor del av fosforn gå runt i systemet och hamnar inte i vattendrag­en.

Kött är också ett mycket allmänt begrepp som nu stämplas som nå- got miljöfarli­gt. Det finns ju även fårkött, hönskött och nötkött som kan produceras på många olika sätt och medför olika utsläpp beroende på verksamhet­en. Djurhållni­ng lär även vara positivt för naturens mångfald och för kulturland­skapet.

En siffra jag såg var att jordbruket­s fosforutsl­äpp per hektar har minskat med 85 procent sedan år 1985. Rätta mig om jag har fel! Det går säkert med mera skyddsvall­ar, gipsbehand­ling och kalkning att minska ännu mera.

Jag har semestrat i min båt de senaste trettio åren och tycker fak- tiskt att vattnet blivit renare och klarare i medeltal de senaste åren. Detta hindrar givetvis inte att blågröna alger kan frodas vid värmebölja och vindstilla. Blågrön algblomnin­g har ju rapportera­ts redan på 1800-talet.

På något sätt måste väl också miljardsat­sningarna på avloppsvat­tenrening synas, annars har ju detta varit onödigt.

Plastsepar­ering har ingenting alls med Östersjöns förorening att göra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland