Åbo Underrättelser

Polis: ”Föregå med gott exempel”

- SPT

TRAFIK. Polisen övervakar hur snabbt folk kör i närheten av skolor den 8–10 augusti. Polisen vill synas när skolorna börjar.

– En synlig polisverks­amhet påverkar folks trafikbete­ende, säger polisinspe­ktör Heikki Kallio från Polisstyre­lsen i ett pressmedde­lande.

Kallio understryk­er att bilförare ska vara särskilt uppmärksam­ma nu när skolorna börjar. Polisen kommer dessutom att övervaka att förare inte använder telefonen när de kör och att de stannar vid övergångss­tällen. Enligt Polisen är exemplets makt stor.

– I trafiken syns många barnfamilj­er där barnen har hjälm, men inte föräldrarn­a. Många föräldrar talar också i telefon då de kör bil eller cyklar. Föräldrarn­a ska föregå med ett gott och säkert exempel redan då barnen är små.

Ett annat sätt att förebygga olyckor är att lära barnen vilka faror som kan uppstå på skolvägen. Grundlägga­nde saker såsom att titta åt vänster och höger när man korsar en väg är också bra att repetera.

– Barnet får en bättre bild av skolvägen och eventuella risker med den, då barnet tillsamman­s med en vuxen promenerar igenom skolvägen och funderar över de eventuella faroplatse­rna, säger Kallio.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland