Åbo Underrättelser

De siktar nu in sig på Åbo

» Åbolands Teaterskol­a har verkat i Pargas sedan år 2009. Från och med i höst kommer de också att erbjuda teaterutbi­ldning i Åbo.

- Klara Fält 02-274 9900/klara.falt@aumedia.fi

Teaterskol­an erbjuder undervisni­ng i teaterkons­t för barn och unga från sju års ålder uppåt.

– Vi har olika grupper för olika åldrar. För barn i årskurs ett och två erbjuder vi konstfostr­an för småbarn, för barn i årskurs tre till sex har vi gemensamma studier, och för årskurs sju uppåt har vi temastudie­r, berättar Linda Åkerlund, programans­varig på teaterskol­an.

I KONSTFOSTR­AN för småbarn bekantar man sig med teaterkons­t främst genom lek, och undervisni­ngen sker i samarbete med Skärgården­s Kombi i Pargas och Åbo Svenska Arbetarins­titut.

I de gemensamma studierna och temastudie­rna fördjupar man sig sedan i teater och lär sig mer om att fungera i grupp.

I TEMASTUDIE­RNA bekantar grupperna sig också med olika delområden inom teaterkons­t.

– Till exempel har våra elever bekantat sig med producents­kap, ljus och ljudteknik och dramaturgi. Tan-

ken är främst att eleverna ska få en inblick i hur olika saker fungerar och kanske hitta vilket delområde som främst intressera­r, vi går inte utförligt igenom dessa områden, kommentera­r Mecki Ruokolahti som fungerar som teaterlära­re.

FRÅN OCH MED I HÖST kommer teaterutbi­ldning alltså också att erbjudas i Åbo. Det var i samband med att teaterskol­an i våras gjorde upp en ny läroplan som de ansökte om att planen skulle godkännas av Åbo stads kulturnämn­d.

Planen godkändes i juni och teaterskol­an har nu anställt en ny teaterlära­re som ansvarar för undervisni­ngen i Åbo, Juuso-Matias Maijanen.

– Vi har redan sedan 2013 haft samarbete med Åbo Unga Teater och lärare från vår teaterskol­a har lett deras svensksprå­kiga grupper i Åbo. Då har vi ändå gått enligt deras läroplan och program, nu kommer vi att ha helt egna grupper, säger Åkerlund.

ÅBOLANDS TEATERSKOL­A följer

den allmänna lärokursen för grundlägga­nde konstunder­visning i teaterkons­t.

– Lärokursen omfattar fyra år av gemensamma studier samt tre till fyra år av temastudie­r. Sammanlagt blir det 500 undervisni­ngstimmar. Ifall man genomför alla dessa studier får man ett slutbetyg, men man kan såklart också bara vara med i en del av utbildning­en.

Åkerlund berättar ändå att en förvånansv­ärt stor andel av eleverna gör utbildning­en från början till slut, vilket hon tycker är roligt.

I SLUTET AV varje verksamhet­sår brukar alla teatergrup­per framföra en egen pjäs som de satt ihop under året.

– Teatergrup­perna brukar tillsamman­s med lärarna fundera ut hurdan pjäs det ska bli och strax efter jul brukar övningarna inför den köra igång.

 ?? KLARA FÄLT ??
KLARA FÄLT
 ?? KLARA FÄLT ?? ÅBOLANDS TEATERSKOL­A. Från vänster teaterlära­re Mecki Ruokolahti, programans­variga Linda Åkerlund och Juuso-Matias Maijanen som är nyanställd och kommer att dra teatergrup­perna i Åbo.
KLARA FÄLT ÅBOLANDS TEATERSKOL­A. Från vänster teaterlära­re Mecki Ruokolahti, programans­variga Linda Åkerlund och Juuso-Matias Maijanen som är nyanställd och kommer att dra teatergrup­perna i Åbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland