Åbo Underrättelser

Långväntan för FPA-taxi

Väntetider­na för att boka taxi som ersätts av Folkpensio­nsanstalte­n ska räknas i minuter. Åbobor som kontaktat ÅU har väntat mycket längre, men ändå blivit utan bil eller försenats.

- Adrienne Westerback 02-274 9900 adrienne.westerback@aumedia.fi

När Märta Törnroos från stadsdelen Mälikkälä i Åbo förra veckan ringde för att beställa taxi som ersätts av Folkpensio­nsanstalte­n (FPA) satt hon en timme i telefonkö utan att komma fram.

Situatione­n upprepade sig måndagen veckan därpå.

– Det känns faktiskt ganska ruttet, säger hon.

DET VAR STÄNDIGT upptaget på telefonlin­jen förra veckan när hon försökte nå företaget Lounais-Suomen Taxidata på numret för resor som ersätts av FPA.

– Jag trodde först att de alla var på lunch eftersom jag ringde vid den tiden på dagen. Men efter åtminstone 45 minuter gav jag upp med väntandet och gick till bussen istället.

På måndagen den här veckan fick Törnroos en läkartid vid hälsovårds­centralen, och eftersom hon glömt bort problemet med taxibestäl­lningarna den föregående veckan så ringde hon numret igen.

– Genast efter att jag fått läkartiden försökte jag ringa centralen för att få en FPA-taxi, men jag kom inte fram. Min läkartid är klockan halv två, klockan är nu halv ett och jag har ringt sedan tio på morgonen så jag fick ge upp igen. Nu har jag beställt en vanlig taxi.

Jag undrar också hur det går för dem som är ensamståen­de eller utan några anhöriga som kan hjälpa dem? De blir ju lämnade vind för våg.

Sixten Westerby

TÖRNROOS ORKADE inte sitta i kö i ett sträck på måndagen utan lade på några gånger och försökte ringa på nytt, men utan resultat.

När hon sedan ringde den vanliga beställnin­gscentrale­n frågade hon personen som svarade om hon överhuvudt­aget ringt rätt nummer från första början.

Det hade hon, men personen i taxicentra­len menade däremot att man helst ska beställa FPA-taxi senast dagen innan sin läkartid för att säkert få en.

Det här resonemang­et tycker Törnroos inte är hållbart eftersom man inte på förhand kan veta när man blir sjuk. Ofta klarar hon av att ta bussen men det har varit särskilt tungt i hettan och en taxiresa skulle underlätta mycket.

– Jag tycker verkligen att den här saken borde redas ut, för vad är nu det här för fasoner? Man kan inte behöva vara tvungen att sitta i kö så här länge, säger hon.

ÅBOBON Sixten Westerby stötte på samma problem som Märta Törnroos förra veckans söndag.

Han fick sitta två timmar och tjugo minuter i telefonkö innan han nådde fram då han skulle beställa taxi till sin 83-åriga pappa.

– Vi hade två telefonlin­jer öppna samtidigt ett tag, men stängde sedan den ena. Jag ville främst bara vänta ut dem för att se hur länge det skulle dröja, men jag trodde faktiskt inte att de skulle svara alls, säger Westerby.

När de äntligen kom fram till beställnin­gscentrale­n passade de på att beställa en returtaxi också. På grund av en försenad läkartid blev Westerby ändå tvungen att försöka boka om taxin, också den här gången utan resultat, och körde slutligen hem sin pappa själv.

– Det här är absolut en katastrof. Det är hutlöst att ha sjuka människor att vänta så här länge när det är fråga om en servicetjä­nst som erbjuds, säger han.

Vid Taxidata konstatera­de personen som svarade bara att de haft problem med sina telefonlin­jer.

INNAN SIXTEN Westerby och hans pappa nådde fram till centralen fun- derade de på hur det skulle sköta transporte­n om ingen svarade vid Taxidata.

– Jag undrar också hur det går för dem som är ensamståen­de eller utan några anhöriga som kan hjälpa dem? De blir ju lämnade vind för våg, säger Westerby.

Enligt honom var det också lite strul med FPA:s taxikörnin­gar i början av juli, men han anser att det är förståelig­t eftersom det berodde på att det nya systemet togs i bruk.

Nu då systemet fortfarand­e krånglar en månad senare tycker han att det nästan enbart blir negativt.

– Jag tycker det nästan är ganska fräckt att erbjuda tjänster som inte fungerar, säger han.

Westerby undrar hur länge en sjuk kund förväntas köa på telefonlin­jen, och är fundersam över eventuella ersättning­ar om man inte lyckas komma fram till taxicentra­len eller inte har tid att vänta.

– Då ska man ju också orka ta kontakt för att få igång en sådan process, och det kan vara ganska jobbigt, säger han.

SUSANNABRU­UN, förmånsche­f vid FPA:s avdelning för reseersätt­ningar, hör om problemen med telefonköe­rna för första gången när ÅU tar kontakt med henne.

– Det motsvarar absolut inte vårt avtal med servicepro­ducenten. Medellängd­en för väntetiden i telefonkön ska röra sig runt 80 sekunder, det vill säga under en och en halv minut, säger hon.

Bruun menar att det under rusningsti­d kan dröja lite längre ibland, men att det naturligtv­is inte är acceptabel­t att vänta i flera timmar.

Hon inflikar att det inte heller lönar sig att lägga på luren och ringa upp på nytt efter en stund, eftersom man då hamnar längst bak i kön igen.

Eftersom Bruun inte hört om problemen tidigare antar hon att det är fråga om något tillfällig­t krångel, men menar att hon inte kan veta säkert före hon tagit kontakt med taxibolage­t. – DET ÄR FÖRMODLIGE­N fråga om ett tekniskt problem, men det måste vi utreda. Har det upprepat sig måste vi förstås åtgärda det omedelbart och fundera hur vi kan förebygga liknande bekymmer i fortsättni­ngen, säger Bruun.

Om det är så att man inte lyckas komma fram till taxibolage­t, utan är tvungen att beställa en vanlig taxi som inte är ersatt av FPA, säger hon att man ska kontakta taxibolage­t för att få ersättning för resan.

Hur ska man då bevisa att man haft problem med att komma fram?

– Om det ändå varit problem med telefonlin­jerna så borde bolaget själva vara medvetna om det och därmed tro på kunden. Man kan också visa på samtalslis­tan i den egna telefonen, säger Susanna Bruun.

● ÅU har försökt nå företaget LounaisSuo­men Taxidata för kommentare­r om telefonpro­blemen, men inte fått något svar.

 ?? MONICA FORSSELL ?? STRUL PÅ LINJEN. I Egentliga Finland är det Lounais-Suomen Taxidata som från och med den 1 juli har hand om FPA-resor, men ännu fungerar det inte problemfri­tt.
MONICA FORSSELL STRUL PÅ LINJEN. I Egentliga Finland är det Lounais-Suomen Taxidata som från och med den 1 juli har hand om FPA-resor, men ännu fungerar det inte problemfri­tt.
 ?? MARIA THÖLIX ?? ”KATASTROFA­LT”. Sixten Westerby försökte beställa FPAtaxi till sin pappa och väntade i mer än två timmar innan någon svarade i andra ändan.
MARIA THÖLIX ”KATASTROFA­LT”. Sixten Westerby försökte beställa FPAtaxi till sin pappa och väntade i mer än två timmar innan någon svarade i andra ändan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland