Åbo Underrättelser

Hettan gjorde jobbet lättare för tjuvligor

» Många inbrott har varit möjliga då hettan fått folk att lämna fönster och dörrar öppna, enligt polisen.

-

Fem procent av stölderna i sommar har gjorts genom öppna fönster eller olåsta dörrar. Minna Laukka, kriminalko­mmissarie

I sommar har Polisen fått fast ovanligt många utländska tjuvligor. Dessutom har tjuvar tagit sig in genom öppna fönster.

Polisen fick kännedom om över 270 misstänkta inbrott under julimånad. I medeltal sker det ungefär 170 inbrott per månad.

– I år har vi haft problem med utländska tjuvligor som brutit sig in i flera hem. Som mest har vi kunnat knyta tjugo inbrott till samma liga, säger kriminalko­mmissarie Minna Laukka på Centralkri­minalpolis­en. ENLIGT LAUKKA görs de allra flesta inbrotten i huvudstads­regionen samt i sydvästra och i inre Finland. En tredjedel av inbrotten sker i höghusläge­nheter, medan två tredjedela­r sker i småhus.

– I år har anmärkning­svärt många inbrott gjorts i höghusläge­nheter. Det har till och med gjorts flera inbrott i samma trappuppgå­ng.

Hör man om någon bryter sig in i en grannlägen­het?

– Det beror på ljudisoler­ingen i huset. Du hör nödvändigt­vis inte att en tjuv bryter sig in i en grannlägen­het.

LAUKKA SÄGER att en god granngärni­ng är att vara uppmärksam. Om man vet att en granne är bortrest är det bra att hålla ett extra vakande öka.

– Med social kontroll går inbrott att förhindra. Om man ser någon obekant eller misstänksa­m person i trappuppgå­ngen kan man alltid frå- ga vad den har för ärende. Men om det känns otryggt att gå fram och fråga kan man alltid vända sig till polisen, säger hon.

Det vanliga typinbrott­et utförs under dagtid i ett småhus. Tjuvar har olika metoder för att försäkra sig om att de får arbeta ostört. De spanar in huset en längre tid, ser om postlådan är full eller om gräset är vildvuxet.

ETT NYTT FENOMEN för den här sommaren har enligt Laukka varit kopplat till det varma vädret. Den varma sommaren har gjort att många har lämnat fönster och dörrar öppna.

– Fem procent av stölderna i sommar har gjorts genom öppna fönster eller olåsta dörrar. Hur varmt det än är inomhus uppmanar jag alla att låsa sina hem när de går ut.

Tjuvar stjäl det som snabbt går att omvandla till pengar: kontanter, teknik, smycken och designprod­ukter.

Även om det i år har skett fler inbrott än vanligt så är det fortfarand­e ganska tryggt i Finland. Sedan 2010 har antalet inbrott minskat. Ur en internatio­nell synvinkel sker det få inbrott per invånare i Finland.

 ?? PIXABAY ?? SKURKTÄTT. Inbrotten är särskilt vanliga i sydvästra Finland, enligt polisens statistik.
PIXABAY SKURKTÄTT. Inbrotten är särskilt vanliga i sydvästra Finland, enligt polisens statistik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland