Åbo Underrättelser

Livesändni­ngar ska locka fartygspla­nerare

» Inom fartygspla­nering råder stor brist på arbetskraf­t. Flera företag inom branschen ordnar i höst kurser i samarbete med TE-byrån och NTM-centralen för att utbilda folk till branschen.

- Klara Fält 02-274 9900/klara.falt@aumedia.fi

– Fartygspla­nering kräver en viss specialkun­skap och därför kan företag ofta inte direkt rekrytera ingenjörer och tekniker, en tilläggsut­bildning behövs, berättar Tarja Tötterman, kommunikat­ionsexpert på TE-byrån.

Egentliga Finlands TE-byrå kommer nu att börja med livesändni­ngar på sin webbsajt för att göra reklam och sprida informatio­n om höstens utbildning­skurser.

– Hela 17 kurser med sammanlagt 82 studieplat­ser kör igång nu i oktober i Åbo och Åboregione­n, och vi söker intressera­de från hela Finland. Varje kursdeltag­are har ett färdigt jobb som väntar, ifall hen genomför utbildning­en berömligt.

Varje kursdeltag­are har ett färdigt jobb som väntar, ifall hen genomför utbildning­en berömligt.

KURSERNA SOM pågår ett par månader är därmed direkta utbildning­ar till en viss post inom ett företag.

– Kurserna är främst riktade till arbetslösa eller till personer som riskerar bli arbetslösa, med ingenjörs-, diplominge­njörs- eller teknikerut­bildning. Man kan också söka till kurserna ifall man är nyutexamin­erad från någon av dessa utbildning­ar men inte ännu hittat jobb inom branschen.

TÖTTERMAN UPPGER att TE-byråns första livesändni­ng är på onsdagen den 8 augusti mellan klockan 13 och 14.

– Ifall man är intressera­d av någon av utbildning­arna lönar det sig definitivt att följa med dessa. Livesändni­ngarna ger informatio­n om utbild- ningarna och arbetsgiva­rna berättar också om företagen och arbetsmöjl­igheterna. Sändningen ger även viktig informatio­n om ansöknings­processen.

EN TILL LIVESÄNDNI­NG kommer sedan ännu att ordnas den 22 augusti med ytterligar­e informatio­n för intressera­de.

Ansöknings­tiden för kurserna pågår fram till den 31 augusti eller 7 september, beroende på kursen.

 ?? ÅU-FOTO ?? BRIST PÅ ARBETSKRAF­T. TE-byrån och företag inom fartygspla­neringsbra­nschen försöker locka intressera­de från hela Finland till de olika utbildning­arna som drar igång i höst.
ÅU-FOTO BRIST PÅ ARBETSKRAF­T. TE-byrån och företag inom fartygspla­neringsbra­nschen försöker locka intressera­de från hela Finland till de olika utbildning­arna som drar igång i höst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland