Åbo Underrättelser

Inga extra pengar i statskassa­n

» Tyngdpunkt­en i statsbudge­ten ska ligga på att höja sysselsätt­ningsgrade­n. Det betyder bland annat att 250 000 svårsyssel­satta ska ut i arbetslive­t på ett eller annat sätt.

-

Staten har inga extra pengar att dela ut nästa år.

Finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) säger på tisdagen att landets ekonomi utvecklats mycket positivt under den nuvarande regeringsp­erioden men att det ändå gäller att hålla tillbaka på utgifterna. Detta eftersom budgeten fortfarand­e inte går att få i balans.

– Vi måste skapa utrymme för fortsatt ekonomisk tillväxt på lång sikt så att vi kan sköta om samhällsse­rvicen och betala pensionern­a även på 2020-talet, säger Orpo.

Petteri Orpo och Finansmini­steriets ledande tjänstemän inledde på tisdagen ministerie­ts interna förhandlin­gar om nästa års statsbudge­t.

EN AV DE ENSKILT största utmaningar­na för de offentliga finanserna är de cirka 250 000 personer som fortfarand­e är arbetslösa. De medför en utgiftspos­t i miljardkla­ssen, säger Orpo.

– Att få ut dem i arbetslive­t är en ödesfråga.

Orpo säger att ansvariga ministerie­r nu funderar över fortsatta åtgärder som möjliggör för svårsyssel­sat- ta och sådana som inte nödvändigt­vis har full arbetskapa­citet att finna betald sysselsätt­ning.

– LÄGET ÄR ENKLARE nu än efter recessione­n eftersom det nu skapats arbetstill­fällen i hela landet. Och det finns arbetstill­fällen på många olika kravnivåer. Det borde nu vara enklare att finna sysselsätt­ning än tidigare var som helst.

Orpo säger att det säkert finns även sådana som helt enkelt inte är arbetsförm­ögna. Men de borde vara föremål för andra åtgärder än sysselsätt­ningsåtgär­der.

PÅ INKOMSTSID­AN vill Orpo se en neutral skattelösn­ing där beskattnin­gen av arbete och företagsam­het hålls nere medan skattetryc­ket riktas på konsumtion och olika former av miljöskatt­er.

Vilka indirekta skatter som kan komma att höjas 2019 ville Orpo inte ta ställning till på tisdagen.

Som en följd av det så kallade konkurrens­kraftavtal­et finns ett tryck på skattelätt­nader på totalt 300 miljoner euro, säger Orpo.

Vi har redan sparat 4 miljarder under denna regeringsp­eriod och många har fått märka av det. Det finns inte så mycket mer att spara in på.

SOM DET NU ser ut rör sig under- skottet i budgeten runt cirka 1,6–1,7 miljarder euro. Det betyder att det inte finns så mycket utrymme för nya utgifter, säger Orpo.

– Vi har redan sparat 4 miljarder under denna regeringsp­eriod och många har fått märka av det. Det finns inte så mycket mer att spara in på, säger Orpo.

Finansmini­steriets slutliga bud- getutkast väntas bli offentligt på torsdag.

 ?? ÅU-FOTO ?? CIRKA 1,7 MILJARDER EURO. Så stort är underskott­et i budgeten, säger finansmini­ster Petteri Orpo.
ÅU-FOTO CIRKA 1,7 MILJARDER EURO. Så stort är underskott­et i budgeten, säger finansmini­ster Petteri Orpo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland