Åbo Underrättelser

Söderlångv­iks gård satsar på våtmark på Kimitoön

» Målet är större biologisk mångfald.

- Monica Sandberg 040-5828276 monica.sandberg@aumedia.fi

Öster om Dalsbruks Senatsberg kommer det under sensommare­n att anläggas en våtmark på Söderlångv­iks gårds mark.

Målet är att bevara och förstärka den biologiska mångfalden. Våtmarken har planerats av Skogssälls­kapet Finlands Carl Pfeiff som har planerat och verkställt många våtmarker i Sverige, Finland och Baltikum.

– Det här är vår första men knappast den sista våtmark som vi anlägger, säger Söderlångv­iks gårds skogsansva­riga Siv Vesterlund-Karlsson.

– Våtmarker är oerhört värdefulla för många arter men eftersom man i något skede var väldigt ivrig med att dika ut så finns det få våtmarker kvar, tillägger hon.

VÅTMARK HÄR i trakten av Hertsböle har det talats om också tidigare, men då var det frågan om att anlägga en stor våtmark för att hjälpa till att rena det kommunala avloppsvat­tnet. Idén förverklig­ades aldrig.

Söderlångv­iks våtmark har inget med den idén att göra. Har det funnits någon form av vattensaml­ing tidigare där ni nu anlägger våtmarken?

– Definitivt har det varit mycket vått där. Det vi gör nu är att återskapa sådant som har funnits, säger Vesterlund­Karlsson.

I DAG VÄXER DET främst unga granplanto­r på området. Plantorna kommer att röjas bort för att underlätta grävningsa­rbetet. När det är klart sås gräs.

Då gräset växt en säsong höjs vattennivå­n. Gräset ger möjlighet för fåglar och insekter att etablera sig.

I framtiden kan många olika arter av fåglar hitta mat, skydd och häckningsp­latser på våtmarken.

Lokala fågelskåda­re kommer att följa med hur utveckling­en i våtmarken framskride­r. Området kan med fördel användas också i rekreation­ssyfte.

VÅTMARKEN FÅR ETT varierande djup (max 1,4 meter) och blir 1,7 hektar. Innanför våtmarken finns öar, som är max 30 cm över vattenytan. Öarna bidrar till ett mosaikland­skap med både vattenspeg­el och igenväxta områden. Med hjälp av en så kalllad ”munk” kan vattennivå­n i våtmarken regleras.

Projektet finansiera­s av Sö- derlångvik­s gård och är en del av ett långsiktig­t arbete för större variation och mångfald i gårdens skogsbruk.

 ?? PRIVAT ?? MÄTER KOMMANDE VATTENNIVÅ. Carl Pfeiff har skapat många våtmarker.
PRIVAT MÄTER KOMMANDE VATTENNIVÅ. Carl Pfeiff har skapat många våtmarker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland