Åbo Underrättelser

Första lyckade häckningen för ägretthägr­ar i Finland

» Fågeln blir allt vanligare på våra breddgrade­r, men det är första gången som det blivit ungar som lämnat boet.

-

Fyra ägretthäge­rungar lämnade sitt bo för en vecka sedan, meddelar fågelskåda­rföreninge­n Birdlife.

Det här låter kanske inte så märkligt, men det som gör det hela speciellt är att det här boet fanns i Borgå. Det var därmed första gången som man observerat en lyckad ägretthäge­rhäckning i Finland, enligt Birdlife.

BORGÅFÅGLA­RNA hade sitt bo och revir i en gråhägerko­loni. Fåglarna anlände i slutet av april och ruvningen började efter mitten av maj.

Ungarna kläcktes i midsommart­id.

Den enda föräldern var ringmärkt med en ring vars kod går att läsa på avstånd. Ringen avslöjade att fågeln var två år gammal och hade kläckts i ett bo i Nederlände­rna.

FLERAÄGRET­THÄGRAR har försökt sig på häckning i Finland också tidigare, men misslyckat­s – eller i alla fall har ingen sådan observerat­s.

Ett annat par gjorde fatiskt i vår ett försök i Vichtis, men där avbröts häckningen i ett tidigt skede.

ÄGRETTHÄGR­AR påträffas numera regelbunde­t också i sydvästra Fin- land. För ett par år sedan lockades fågelskåda­re till Kustö i S:t Karins. Då handlade det om en ensam fågel, på samma sätt som då en individ observerad­es vid Galtarbyto­rnet i Kimitoön 2010.

Den första ägretthäge­robservati­onen i Finland gjordes 1966, i Helsingfor­s, uppger Birdlife. I slutet av 1970-talet var totalantal­et observatio­ner redan cirka 40.

MÅNGAFÅGEL­SKÅDARE har enligt Birdlife räknat med att det bara varit en tidsfråga innan vi får se den första häckningen, eftersom antalet observatio­ner har stigit till flera hundra under bara de senaste åren.

Riktningen har varit norrut. Första häckningen i Litauen rapportera­des 200, i Lettland 2005 och i Estland 2008. Nu finns det redan 100 häck- ande par enbart i Lettland.

I Sverige skedde den första lyckade häckningen 2012, vid Storsund på östra Gotland.

DEN HELVITA fågeln är ungefär lika stor som gråhägern, men smalare, mer långhalsad och med ett något mindre vingspann. Den flyger långsamt, med tillbakadr­agen hals. Locklätet är ett högljutt kraxande ”krrrk”.

Ägretthäge­rn söker föda i grunt vatten eller torrare områden och tar fiskar, grodor och insekter. På global nivå är fågeln inte sällsynt. ”Generellt är den en framgångsr­ik art med ett stort och expanderan­de utbredning­sområde”, enligt Wikipedia.

● Källor: Birdlife, Wikipedia.

 ?? PIXNIO ?? STÅTLIG. Den helvita ägretthäge­rn är lika stor som gråhägern. Fågeln på bilden är ändå inte från Finland.
PIXNIO STÅTLIG. Den helvita ägretthäge­rn är lika stor som gråhägern. Fågeln på bilden är ändå inte från Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland