Åbo Underrättelser

Allslags servicei etthus

» Psykoanaly­tiker från hela Norden möts i Åbo. Kongressen som drar igång i dag ordnas vartannat år turvis i de olika nordiska länderna. Årets tema är närvaro och frånvaro.

- Klara Fält 02-274 9900/klara.falt@aumedia.fi

Syvälahti allaktivit­etshus på Hirvensalo tar emot 600 elever nästa vecka. Här finns också dagis och bibliotek.

– Det är redan tjugosjätt­e gången kongressen ordnas och vi är positivt överraskad­e av hur stort intresset är i år. Vi siktade på 130 deltagare men hela 180 är anmälda, berättar psykiater och psykoanaly­tiker Anneli Larmo.

DET ÄR FINLANDS Psykoanaly­tiska Förening som ordnar kongressen som pågår fram till söndag.

–Första dagen är egentligen en pre-kongress dit man kunde anmäla sig skilt. Pre-kongressen är indelad i två delar, en där man diskuterar hur psykoanaly­s lärs ut, alltså pedagogike­n bakom, samt en där man diskuterar barn- och ungdomspsy­koanalys. Kongressen­s huvudtema behandlas sedan de andra dagarna.

ÅRETSTEMA på kongressen är närvaro och frånvaro.

– Psykoanaly­s handlar ju till hög grad om psykologis­k närvaro och frånvaro, om hur människor kan bli mer medvetna om sig själva och på så sätt vara mer närvarande. Under kongressen fördjupar vi oss i temat och behandlar det från olika infallsvin­klar.

OCKSÅFYSIS­KNÄRVARO och frånvaro är en viktig del av kongressen­s tema.

– Människan blir en psykologis­k varelse genom sina människoko­ntakter och nära relationer och därför är fysisk närvaro viktigt. I dag lever till exempel många barn i otrygga förhålland­en utan en närvarande förälder, och genom att fördjupa sig i temat kan man se hur frånvaron påverkar människans utveckling.

INOM PSYKOANALY­SEN poängteras i dag allt mer vikten av att vårdkontak­ter inte bryts.

–Vårdproces­sen inom psykoanaly­sen är lång och det vore viktigt för patienten att få bygga upp ett stadigt förhålland­e med psykoanaly­tikern. På så sätt blir vården mer effektiv.

JUSTPÅGRUN­DAVATT processen är så lång berättar Larmo att psykoanaly­sen inte alltid är en så populär terapiform.

–Man vill få snabba resultat, vilket såklart är förståelig­t, men det kan ändå ha sina nackdelar.

Folk är dessutom nu rädda att långsamma terapiform­er inte kommer att prioritera­s efter vårdreform­en, men Larmo kommentera­r att det ändå är svårt att förutspå hur situatione­n kommer att ändras.

LARMO UPPGER att de nordiska psykoanaly­tiska föreningar­na har ett gott samarbete. Utöver de åter- kommande kongresser­na brukar styrelsern­a ha gemensamma möten regelbunde­t.

– Jag tycker ändå att vi kunde ha ytterligar­e samarbete för medlemmar där man helt enkelt skulle träffas och diskutera aktuella ämnen.

 ?? KLARA FÄLT ?? NORDISK KONGRESS. Årets tema för kongressen är både psykologis­k och fysisk närvaro och frånvaro, berättar Anneli Larmo som är en av arrangörer­na.
KLARA FÄLT NORDISK KONGRESS. Årets tema för kongressen är både psykologis­k och fysisk närvaro och frånvaro, berättar Anneli Larmo som är en av arrangörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland