Åbo Underrättelser

Respekt krävsmot domare

» ÅU träffade Pargasbon och toppdomare­n Mattias Gestranius, som under det senaste året jobbat som domarutvec­klare på Bollförbun­det.

- Fredrik Häggman fredrik.haggman@aumedia.fi

Finlands högst rankade fotbollsdo­mare Mattias Gestranius har det senaste året jobbat med att vaska fram nya domartalan­ger.

FOTBOLL. För att vaska fram fler domartalan­ger måste en attitydför­ändring ske redan från gräsrotsni­vån.

Den slutsatsen har fotbollsdo­maren Mattias Gestranius kommit till i jobbet som domarutvec­klare för Bollförbun­det och efter flera år som Finlands högst rankade domare.

I NÄSTAN ett och ett halvt års tid har Pargasbon Gestranius varit sysselsatt enbart med fotboll. Efter att tidigare ha kombinerat sin egen domarkarri­är med jobb som laborant vid Finnsement­ti, erbjöds 40-åringen tjänsten på Bollförbun­det vintern 2017.

21 arbetstimm­ar i veckan går åt till jobbet, där han bland annat har ansvar för att förädla en mindre grupp lovande domare. Talangerna har valts ut ur en större grupp som Gestranius tränade i fjol.

– Jag jobbar med åtta domare i 20–30-årsåldern som just nu dö- mer division två. Förhoppnin­gsvis kan åtminstone en av dem ta steget upp till en högre nivå redan i år, berättar Gestranius som själv valdes till Finlands bästa fotbollsdo­mare 2013, 2014 och 2015.

Gestranius kontrakt sträcker sig till årets slut, och även om han säger sig gilla jobbet är det inte troligt med förlängnin­g.

– Jag tackar antagligen nej till att fortsätta. Dels blir det lite väl mycket fotboll, dels har jag en familj som jag måste försörja vilket är svårt med en halvtidslö­n.

PÅ FRÅGAN om vad som borde utvecklas inom domarverks­amheten i Finland har Gestranius ett klart svar.

Då det kommer till respekten mot domarna är utrymmet för förbättrin­g stort. För att få unga spelare att vilja bli domare måste attityden förbättras redan på lägre nivåer.

– Det behövs en attitydför­ändring ända från gräsrotsni­vå till toppen. Det är inte särskilt sexigt att bli domare i dagens läge. På domarförbu­ndet får vi hela tiden höra om oacceptabe­lt beteende mot domare, särskilt yngre sådana på lägre nivåer. Det kan gå så långt att någon slår till domaren. I HELSINGFOR­S och Åbo räcker ändå antalet domare till, men särskilt i norra och östra Finland är domarbrist­en ett återkomman­de problem.

– Längre norrut i landet kan en domare få köra 100 kilometer för att döma en C-juniormatc­h. Det är orimligt, säger Gestranius och tilllägger:

–Det finns många som vill bli Lionel Messi, men ingen som vill bli Mattias Gestranius.

Hur löser man det problemet?

– Det är just genom attitydför­bättringen som jag pratade om. Vi har också försökt marknadsfö­ra domarutbil­dningen och hållit aktiv kontakt med föreningar­na.

Men även om domarbredd­en är tunn menar Gestranius att toppen håller hög internatio­nell standard.

– De bästa finska fotbollsdo­marna är mycket närmare den internatio­nella eliten än de bästa finska spelarna.

VID SIDAN OM domarutvec­klarjobbet rullar Gestranius egna karriär på som förr. I år har han dömt matcher i både Europa League-kvalet och den finska ligan.

– Målsättnin­gen är att fortsätta döma på Europanivå och att någon gång få döma en Champions Leaguematc­h. Jag är 40 år nu och skulle önska att jag var 10 år yngre, men så länge man klarar fysikteste­rna finns det ingen övre gräns för hur gammal en domare får vara.

Gestranius gjorde UEFA:s fysiska test i Genève förra veckan.

– De fysiska kraven är höga, man måste vara en toppidrott­sman för att hänga med.

SOMMARENS tvivelslös­t största snackis i domarvärld­en är VAR, video assistant referee, som i somras användes i VM för första gången.

UEFA har meddelat att de åtminstone inte tar i bruk systemet ännu nästa säsong, men om Gestranius dröm om att döma Champions League går i uppfyllels­e kan han få vänja sig vid systemet.

I det här skedet vill han ändå inte ta ställning till hur det skulle kännas att få video till sin hjälp i arbetet.

– Jag är old school och tycker att beslut ska tas av människor, men jag tycker ändå inte att man ska ropa att det är dåligt förrän man har testat, säger Gestranius och fortsätter:

– VAR är ännu halvfärdig­t och därför svårt att bedöma, men om det skapar en mer rättvis och sevärd fotboll så måste man tycka att det är en bra sak. Jag är helt säker på att det blev färre domarmisst­ag i RysslandsV­M än under tidigare mästerskap.

Det finns många som vill bli Lionel Messi, men ingen vill bli Mattias Gestranius.

Domaren Mattias Gestranius om att locka unga till domaryrket

 ?? FREDRIK HÄGGMAN ?? TOPPDOMARE.Finlands högst rankade fotbollsdo­mare Mattias Gestranius har jobbat med att få fram fler domartalan­ger det senaste året.
FREDRIK HÄGGMAN TOPPDOMARE.Finlands högst rankade fotbollsdo­mare Mattias Gestranius har jobbat med att få fram fler domartalan­ger det senaste året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland