Åbo Underrättelser

Kasnäsföre­tag växer så det

» Kimitoöns största privata arbetsgiva­re Salmonfarm satsar på både turism och fiskfabrik, den sistnämnda har fördubblat omsättning­en på två år.

-

Ute på Kimitoöns sydspets ligger nu för tiden den största privata arbetsgiva­ren i kommunen. I slutet av 1980-talet hade baren i Kasnäs gått i konkurs och fiskfabrik­en, som inte hade många år på nacken, gick tungt.

Men familjen Liljeqvist lyckades vända kursen. Deras företag Salmonfarm har tillsamman­s med dotterbola­gen i dag 80 anställda på vinterhalv­året, och under sommaren 40–50 till.

Dessutom är nyanställn­ingar sannolikt på gång till olika enheter.

TILLVÄXTEN TILL TROTS är det ett riktigt familjeför­etag: Wilhelm Liljeqvist är vd och styrelseor­dförande, hans syster Henrika Enestam chef för restaurang­en, butiken och gästhamnen medan hans fru Tanja Liljeqvist är chef för hotellet, badhuset och Kasnäs Caravan.

– För- och nackdelarn­a med att vara ett familjeför­etag går in i varandra, visst är det svårt att skilja på arbete och fritid för oss alla då vi dessutom bor i närheten, säger Liljeqvist.

DET VAR HANS pappa Jörgen som i tiderna köpte såväl fiskfabrik­en som baren, butiken och den lilla gästhamnen på andra sidan vägen. Efter att han avled för ett drygt år sedan är det nu Wilhelm som leder företaget.

Hur känns det för dig att ha tagit över?

– Det varierar från dag till dag. De flesta dagarna är det jätterolig­t, men inte är det ju bara solsken, visst finns det utmaningar också. Och saknaden är stor.

PÅ KASNÄSUDDE­N står nu en restaurang, ett badhus, ett hotell, en butik och en gästhamn med 400 båtplatser, varav 300 säsongsuth­yrda.

För några år sedan byggdes också ett karavanomr­åde för husbilar och -vagnar som varit välbesökt året runt.

Många förknippar alltså Kasnäsudde­n med turism, men i själva verket omsätter fabriken betydligt mera än turismanlä­ggningarna.

EFTER REJÄLA SATSNINGAR på både fiskfabrik­en och turismen de senaste årtiondena kunde koncernen i fjol visa en total omsättning på drygt 25 miljoner euro, varav 4,5 miljoner från turismen.

Det kommande bokslutsår­et växer totalomsät­tningen med nästan en tredjedel.

På två år har fabriken lyckats dubbla sin omsättning.

– Fiskmjölsf­abriken vi öppnade är en orsak men också att vi lyck- ats öppna nya försäljnin­gskanaler på livsmedels­sidan, säger Liljeqvist.

FISKMJÖLSP­RODUKTIONE­N går så gott som på max volym under fiskesäson­gen september–juni, eventuellt inleds den senare i år då vattnen är så varma.

I takt med att fiskekvote­rna minskar lär inte takten öka de kommande åren heller.

På livsmedels­sidan levererar Salmonfarm förädlad fisk till storkök både i offentliga och privata sektorn.

Det är sopptärnin­gar, strimlor och enskilda portionsbi­tar som fryses

 ?? JOHAN BACKAS ?? VILL FORTSÄTTA UTVECKLA. Allt annat betyder avveckling, säger Wilhelm Liljeqvist. I bakgrunden en av hotellbygg­naderna, till höger badhuset.
JOHAN BACKAS VILL FORTSÄTTA UTVECKLA. Allt annat betyder avveckling, säger Wilhelm Liljeqvist. I bakgrunden en av hotellbygg­naderna, till höger badhuset.
 ??  ?? KASNÄSUDDE­N. Har förändrats avsevärt under de senaste årtiondena.
KASNÄSUDDE­N. Har förändrats avsevärt under de senaste årtiondena.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland