Åbo Underrättelser

Soldiers of Odin patrullera­r på Åland

» Medborgarg­ardet Soldiers of Odin meddelar på sin Facebook-sida att de framöver ska genomföra nattliga vandringar på Åland.

- Mathilda Kull/Nya Åland

Från och med den här veckan syns en ny frivillig organisati­on vandra på Ålands vägar.

Det är medborgarg­ardet Soldiers of Odin som börjat med vandringar för att de anser att de nattvandra­rorganisat­ioner som finns på Åland har misslyckat­s.

– Vi jobbar mera med tips och offensiva handlingar och rör oss i områden där andra kanske känner att det är för otryggt att röra sig, säger Soldiers of Odin Ålands talesperso­n som går under aliasen Tyr Torsson.

SOLDIERS OF ODIN har kritiserat­s för att ha nynazistis­ka influenser och medlemmar har dömts för bland annat misshandel.

2016 dömdes grundaren Mika Ranta till fängelse för misshandel.

– Soldiers of Odin Åland är ett nytt kapitel. Vi är fristående från Sverige och Finland, men följer deras stadgor. Vi är absolut inte rasister eller nazister, säger Tyr Torsson.

ÅLANDS POLISMÄSTA­RE Maria Hoikkala tar ingen ställning mot just det här medborgarg­ardet.

– Jag tycker som så att ju mer det finns ögon och öron i samhället som meddelar polisen är det positivt, säger Hoikkala men poängterar:

– Myndighets­arbete ska överlåtas åt myndighete­r. Vi förbjuder ju ingen att gå på stan, men vi följer med situatione­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland