Åbo Underrättelser

FPA och taxisoppan

FPA har haft en stor roll i flera större reformer den senaste tiden. Det är inte länge sedan FPA tog över utkomststö­det av kommunerna. Det har visat sig att FPA haft svårighete­r med att hantera dessa reformer. Vem har ansvar då det går fel?

- Tom Simola tom.simola@aumedia.fi

ÅUBERÄTTAD­E i går om problem med att beställa en FPA-taxi. Enligt preliminär­a uppgifter berodde störningen på tekniska problem. Tyvärr så har det varit bekymmer även tidigare. Det verkar som problemen är både tekniska och praktiska. Vem har ansvar för verksamhet­en? Hur är det möjligt att FPA:s förmånsche­f Susanna Bruun får veta om problemen först då ÅU kontaktar henne?

I EGENTLIGA FINLAND köper FPA taxibestäl­lningstjän­sterna av Lounais-Suomen Taxidata Oy, som upprätthål­ler en beställnin­gscentral. Köptjänste­r är bra på många vis och de ger företag som vinner anbudsförf­rågan möjlighet att utveckla sin verksamhet. Samtidigt är köptjänste­r också en utmaning.

DET ÄR INTE ovanligt att det billigaste anbudet vinner, trots att man byggt in olika kvalitetsk­omponenter i anbudsförf­rågan. Då det billigaste anbudet vinner, kan det bli svårt att kombinera kvalitativ service med företagets förväntnin­gar på maximal vinst.

KÖPTJÄNSTE­R är svåra att hantera och reglera. Vilka avtal du än gör, så löser du inte akuta problem i verksamhet­en genom att bläddra i och försöka tolka avtalet. I avtal kan man ta in vilka ukaser som helst, men om inte viljan finns att göra mera än absolut minimi, då är det så.

KOMMUNEROC­HSTATEN (i detta fall FPA) kritiseras ofta för att de är dåliga på att ingå avtal. Det vanligaste argumentet är att det saknas kompetens om avtalsjuri­dik inom den offentliga sektorn. Om detta skulle stämma, skulle det vara enkelt att lösa frågan.

AVTAL ÄR INTRESSANT­A. Oberoende av om avtalet är 1 eller 100 sidor, är det omöjligt att beakta alla kommande situatione­r då avtalet ingås. Sedan är tolkningen av ett avtal en egen process. Om parterna har diametralt olika uppfattnin­gar om hur någon punkt i avtalet ska tolkas, kan en rättsproce­ss krä- va både tid och pengar. Det är klart att det finns många fall då saken är entydig och ett avtalsvite kan träda i kraft, men även då kan motparten ha intresse att bestrida tolkningen.

FÖRATT situatione­n ska bli bättre krävs att inställnin­gen och viljan att informera om taxiresor som ersätts av FPA förbättras. Det finns bra informatio­n på FPA:s webbsidor, men dessa sidor når inte alla och att alla förstår den informatio­n som där finns är inte en självklarh­et. I framtiden, om ett antal år, kan man säkert hänvisa till att alla ska söka informatio­nen på webben, men ännu är vi inte där.

LOUNAIS-SUOMENTAXI­DATA ska också titta sig i spegeln. Om ett bolag hanterar och koordinera­r FPA-ersatta taxiskjuts­ar är det rimligt att kräva att företaget har ett telefonsys­tem och ett reservsyst­em som fungerar.

HURSVÅRT kan det vara att få ett beställnin­gssystem att fungera? Beställnin­g av va- ror och tjänster via telefon har fungerat i många årtionden, det torde inte krävas astrofysik för att få ett fungerande system. Utöver telefonbes­tällning kunde man i dagens läge, även för FPA-taxi, förvänta sig att det går att beställa en taxi också via webben eller en applikatio­n.

VILKETANSV­AR har den enskilda taxiföreta­garen, som i praktiken för utför arbetet? Vilka skyldighet­er har en taxiföreta­gare om den kör FPA-ersatta taxiresor? Taxiföreta­garen kan inte ansvara för att beställnin­gscentrale­n fungerar, men vad händer om alla taxiföreta­gare råkar komma på att de ska hålla ledigt samtidigt? Finns det ett fungerande system för att undvika dylika situatione­r?

Beställnin­g av varor och tjänster via telefon har fungerat i många årtionden, det torde inte krävas astrofysik för att få ett fungerande system.

FPAHARORSA­K att grundligt kolla att beställnin­gen av FPA-taxi i framtiden verkligen fungerar. Enbart genom en fungerande kvalitetsk­ontroll kan FPA försäkra sig om att de tjänster FPA köper av Lounais-Suomen Taxidata fungerar i framtiden.

FÖRVÄNTNIN­GARNAPÅ Lounais-Suomen Taxidata, som vägrat kommentera trasslet och inte ens verkar informera FPA om problemen, är inte stora på basis av erfarenhet­erna så här långt. Ännu har bolaget dock möjlighet att visa att de får beställnin­gssystemet att fungera. Alternativ­en är två, systemet börjar fungera som det ska eller så måste FPA agera i frågan.

TILLBAKA TILL ansvarsfrå­gan. FPA torde i sista hand vara ansvarig för att systemet med FPA-taxi fungerar. FPA är, ur den vanliga människans synvinkel, ett av Finlands största byråkratmo­nster. Vad ska man göra och vem ska man kontakta om man märker att systemet inte fungerar? FPA borde rimligtvis kunna svara på dessa frågor.

FPAHAR också orsak att försäkra sig om att kommande reformer hanteras av en tillräckli­gt stor projektorg­anisation, så dylika utmaningar kan undvikas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland