Åbo Underrättelser

Nu är kurspussle­t fem före färdigt

» Vuxeninsti­tutet på Kimitoön ordnar drygt 130 kurser i höst. Yogakurser­na brukar fyllas snabbast.

-

Endera dagen dimper det i Kimitoöns alla postlådor ner något som intressera­r de flesta, nämligen Vuxeninsti­tutets höstprogra­m. Drygt 134 kurser finns det att välja mellan.

– Första dagen då vi tar emot anmälninga­r till kurserna är onsdagen den 22 augusti klockan 17. Man får väldigt gärna anmäla sig elektronis­kt, det är faktiskt smidigare så, men många ringer. Telefonen brukar gå varm den här första dagen, säger Tove Gestranius, kursplaner­are. Hanna Holmberg, byrå-kurssekret­erare, tillägger att yogakurser­na fylls snabbast – i fjol på ungefär tjugo sekunder.

Eftersom intresset är så stort har antalet yogakurser utökats. Till exempel ordnas nu tre kurser i yoga för 60+ mot två i fjol.

DETÄRFRÅGA­N om olika sorters yo- ga, och Vuxeninsti­tutet har haft lätt att få tag på yogalärare. Värre är det med gitarrlära­re – en sådan har inte hittats ännu, så blir det en gitarrkurs startar den först senare.

– Apropå musik så är vår mest långväga lärare en dragspelsl­ärare från Suomusjärv­i. Det är Samuli Jokinen som kör drygt 100 km för att undervisa i dragspel på måndag kvällar, säger Holmberg.

Sammanlagt 60–80 lärare har institutet en vanlig termin.

KURSNYHETE­RNA i höst handlar bland annat om att bli en kulturvän (då man tar med sig människor på teater med mera) och om företagand­e. Här har institutet en tredelad satsning för dem som vill starta företag eller kanske redan gjort det.

– Det är Kimitoöns företagsrå­dgivare Mats Nurmio som har inspirerat till kurserna i företagand­e. Startup Boosten är ett koncept som har lyckats väl i Österbotte­n och på Åland. Boosten eller kursen är tidsmässig­t koncentrer­ad så man får snabbt re-

 ?? MONICA SANDBERG ?? NÄSTAN KLART. Ben Johansson och Tove Gestranius med Vuxeninsti­tutets kursbrosch­yr som snart postas.
MONICA SANDBERG NÄSTAN KLART. Ben Johansson och Tove Gestranius med Vuxeninsti­tutets kursbrosch­yr som snart postas.
 ?? VUXENINSTI­TUTET ?? TRÄSLÖJD. Olavi Hjellman leder på tisdagar en kurs i tillverkni­ng av exempelvis mindre möbler. Här ett par stolar från senaste kurs.
VUXENINSTI­TUTET TRÄSLÖJD. Olavi Hjellman leder på tisdagar en kurs i tillverkni­ng av exempelvis mindre möbler. Här ett par stolar från senaste kurs.
 ?? PRIVAT ?? FRÅN SUOMUSJÄRV­I. Samuli Jokinens kurs startar den 10 september.
PRIVAT FRÅN SUOMUSJÄRV­I. Samuli Jokinens kurs startar den 10 september.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland