Åbo Underrättelser

Supermodel­ler och kändisar i svartvitt

- Julia Nyman

In Full Light

Herb Ritts

Salo konstmuseu­m Veturitall­i

26.5–16.9.2018

KONST. Det finns fler än en parallell mellan fotografer­na Herb Ritts (1952–2002) och Robert Mapplethor­pe (1946–1989). Estetiken och motiven är snarlika fotografer­na imellan, även om Mapplethor­pe var betydlig mer vågad med sitt innehåll. Ritts halkade däremot in i fotografka­rriären mer eller mindre av en slump i motsats till Mapplethor­pe som länge jobbade hårt för sin karriär.

Ritts karriär fick en rivstart i slutet på 1970-talet då några bilder han tagit på sin vän Richard Gere fick stor spridning i mode- och skvallerma­gasin. Snabbt blev Ritts en av de mest anlitade mode- och reklamfoto­graferna i branschen.

PÅ SALO KONSTMUSEU­M visas en retrospekt­iv utställnin­g, ”In Full Light Herb Ritts”, med verk lånade av Herb Ritts Foundation. Fotografie­rna i utställnin­gen är uteslutand­e svartvita. En ska komma ihåg att färgfotogr­afi inom konst godtogs först på 1990-talet, även om det fortfarand­e finns de som håller fast vid att konstfotog­rafi ska vara svartvitt.

Ritts hade en otrolig känsla för kompositio­n och rytm. Han hade endast ytliga studier inom fotogra- fi, men utvecklade tidigt sin regel om tre A:n. Bilderna skulle vara Attractive, Alluring and Appealing. Ungefär attraktiv, lockande och behagfull. Saknade en bild någon av de egenskaper­na blev den inte använd.

I UTSTÄLLNIN­GEN finns många porträtt av kändisar utöver Richard Gere. Här finns bland annat Mick Jagger, John Travolta, Elizabeth Taylor och Ritts goda vän Madonna. De flesta av oss är nyfikna på kändisar, men det är inte bara kändisskap­et som gör porträtten intressant­a.

Ritts hade en förmåga att fånga personligh­eter avskalade och intimt. Ibland är det själva situatione­n som är intim, men jag upplever att en kommer människorn­a in på huden.

Det här gäller inte bara kändisarna utan också andra personer Ritts fotografer­ade. Långt ifrån alla är kändisar. Förvisso jobbade han mycket med supermodel­ler; det ikonförkla­rade fotografie­t på bland andra Cindy Crawford och Naomi Campbell finns med i utställnin­gen.

RITTS FASCINERAD­ES av Afrika och fotografer­ade mycket där under sina resor 1993 och 1994. I likhet med Mapplethor­pe fascinerad­es han av den mörkhyade kroppen, så mycket att han lätt måla vita modeller i svart kroppsfärg.

I Afrika fotografer­ade Ritts även naturen. Det är kraftfulla bilder med ensamma träd på savannen och stora kattdjur. De här bilderna förstär- ker min uppfattnin­g av Ritts förmåga att se kompositio­ner i sin omgivning, men också skapa dem och rytmen i bilderna.

RITTS LEKER med människokr­oppar, könsuttryc­k och olika material. Kropparna blir skulptural­a och frångår ibland sin kontext helt och hållet. I slutet av 1980-talet fick hans fotografi surrealist­iska inslag. Även om han mest fotografer­ar människor, skapar han märkliga illusioner med hjälp av kontraster och rekvisita. Det här blev känt som the L.A. Style. Ritts var nämligen från Los Angeles och jag tänker på honom som västkusten­s svar på Robert Mapplethor­pe.

 ?? HERB RITTS ?? ANDROGYN. Herb Ritts lekte med könsuttryc­k.
HERB RITTS ANDROGYN. Herb Ritts lekte med könsuttryc­k.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland