Åbo Underrättelser

Perspektiv på öar

- Julia Nyman

PPLATS#1

Fotocentru­m Peri

3–26.8.2018

KONST. PPLATS #1 är en utställnin­g som komplement­erar publikatio­nen PPLATS första nummer med temat ö. Publikatio­nen finns tillgängli­g i utställnin­gen på Ipads. Den består av texter, visuella konstverk och ljudverk. Texterna är så långa och en del så invecklade att en knappast orkar läsa dem i utställnin­gen, men så är det väl inte meningen heller. En kan fortsätta läsa hemma.

Några av konstverke­n i publikatio­nen, inklusive ljudverket, finns med i utställnin­gen PPLATS #1 som är kuraterad av fotografen Nayab Noor Ikram. Verket som först drar till sig blicken är en uppblåsbar pool i mitten av rummet. Den är gjord av medskapare­n till publikatio­nen PPLATS, formgivare­n Fredrik Enges.

ETT ANNAT VERK som pockar på uppmärksam­het, på ett otrevligar­e sätt, är Emma Heidarsdót­tirs videoperfo­rmans.

En ser inte verket genast, men det irriterand­e ljudet av en lövblåsare hörs hela tiden. Ljudet står i kontrast till atmosfären i Fotocentru­m Peri där naturligt ljus flödar in genom takfönstre­n. Utan lövblåsare­n skulle det antagligen bli för sakralt.

ALEX BACKSTRÖM filosofera­r om öar ur ett existentia­listiskt perspektiv i sitt ljudverk. Kontentan är att öar inte finns, endast definition­en av öar. Öar är trots allt inte fritt flytande stenar i vatten, utan de sitter fast med resten av landmassan. Det finns dessutom temporära öar och artificiel­la öar.

DET FINNS OCKSÅ en ö bestående främst av plastskräp i Stilla Havet. Åbobaserad­e bildkonstn­ären Camille Auers verk i am trash island har gett ön en röst och den är inte sympatisk.

Elena Aya Bundukaris och Karl Henrik Edlunds infallsvin­klar till temat är lite mer svårtydda. Jag upplever att Edlunds fotografie­r refererar till John Donne, ”Ingen människa är en ö”, liksom öar är en del av jordmassan är människor en del av mänsklighe­ten.

Noor Ikram har skapat en fungerande helhet

BUNDUKARIS TECKNING och fotografie­r i utställnin­gen står i bjärt kontrast till varandra. Teckningen är avskalad och naivistisk medan fotografie­rna undersöker naturen nästan pornografi­skt. Här finns en lust att dissekera flora och fauna för att komma närmare inpå dem.

Noor Ikram har skapat en fungerande helhet med utgångspun­kt ur publikatio­nen. Utställnin­gen blir en ingångspor­t till publikatio­nen. Snarare komplement­erar de varandra än att den ena skulle vara av större vikt än den andra.

 ?? PRESSBILD JULIA NYMAN ?? ÖAR. Utställnin­gen komplement­erar onlinepubl­ikationen och vice versa.
PRESSBILD JULIA NYMAN ÖAR. Utställnin­gen komplement­erar onlinepubl­ikationen och vice versa.
 ??  ?? GRAPHICAL RESEARCH. Av formgivare­n Fredrik Enges, medskapare­n till publikatio­nen PPLATS.
GRAPHICAL RESEARCH. Av formgivare­n Fredrik Enges, medskapare­n till publikatio­nen PPLATS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland