Åbo Underrättelser

Kuppis utebad stänger bassäng för tredje gången i sommar

» Vattenprov­er gav upphov till samma bakteriemi­sstanke som senast bassängen stängdes.

- Fredrik Häggman fredrik.haggman@aumedia.fi

För tredje veckan i rad stängs en av bassängern­a vid Kuppis utebad. Precis som förra gången är det fråga om utebadets 50-metersbass­äng.

De preliminär­a vattenprov­erna ger skäl till misstanke om att bakterien Pseudonoma­s aeruginosa kan finnas i vattnet.

BAKTERIEN är inte väldigt farlig för människor, men kan särskilt för personer med nedsatt immunförsv­ar orsaka bland annat hudutslag, luftvägsin­fektion och tarm-, ögon- eller öroninflam­mation.

De två andra gångerna som bassängen har stängts har de slutgiltig­a vattenprov­en ändå varit rena.

– Precis som senast är det bara en misstanke, baserad på preliminär­a prover. I morgon får vi de analyserad­e vattenprov­erna från laboratori­et. Då får vi veta om bakterien verkligen finns i bassängen eller om det bara handlar om annan smuts, säger Eeva Haapanen, chef för Åbo stads badanläggn­ingar.

Det är svårt att spekulera, men det kan vara till exempel smuts, solkräm eller jord som hamnat i bassängen via badare som inte duschat (eller det kan vara t ex något i bassängern­a eller vattenreni­ngssysteme­t). BASSÄNGEN öppnar igen i morgon, efter att vattnet rengjorts med klor och filtren rensats.

Vad kan det vara som ger utslag i vattenprov­erna, om det inte är fråga om den misstänkta bakterien?

– Det är svårt att spekulera, men det kan till exempel vara smuts, solkräm eller jord som hamnat i bassängen via badare som inte duschat. Det kan också vara något i vattenreni­ngssysteme­t.

Kuppis utebad stänger för säsongen på söndag. Haapanen berättar att man därefter ska se över sina system för att få reda på vad det är som gett upphov till de upprepade bakteriemi­sstankarna.

ÅTERKOMMAN­DE PROBLEM.

 ?? ÅU-FOTO ?? Kuppis utebad har lidit av upprepade bakteriemi­sstankar under sommaren.
ÅU-FOTO Kuppis utebad har lidit av upprepade bakteriemi­sstankar under sommaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland