Åbo Underrättelser

Sofi Oksanen på förslag som mottagare av alternativ­t Nobelpris

-

KULTUR. Skuggnobel­priset grundades i våras efter att Svenska Akademien gick ut med beskedet att inget Nobelpris i litteratur ska delas ut i år.

Bakgrunden till det häpnadsväc­kande beslutet är den skandaloms­usade långdansen kring misstankar om sexuella trakasseri­er och korruption som har grasserat i Svenska Akademien det senaste året.

Bakom nominering­en av kandidater till det alternativ­a Nobelprise­t står biblioteka­rier som har gallrat fram en lista på författare. Den Nya Akademien, som består av 130 kulturpers­onligheter, har nu valt 46 kandidater från denna lista, uppger Helsingin Sanomat.

Utöver Sofi Oksanen har till ex- empel J.K. Rowling, Margaret Atwood, Joyce Carol Oates, Arundhati Roy, Chimanda Ngozi Adichie, Neil Gaiman, Thomas Pynchon och Svenska Akademies tidigare ledamöter Kerstin Ekman och Sara Stridsberg nominerats.

Skuggnobel­priset har utsatts för hård kritik på grund av diffusa motivering­ar och kriterier som ligger bakom nominering­arna.

– Jag tror inte att någon författare, som är rustad med självbevar­elsedrift, går med på att ta emot priset, säger författare­n och musikern Ulf Lundell till Aftonblade­t.

Det alternativ­a Nobelprise­t ska överräckas den 10 december.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland