Åbo Underrättelser

Elcyklar ersätter den andra bilen

» Eldrivna cyklar säljer bra för tillfället. Enligt cykelförsä­ljare köper många barnfamilj­er i dag en elcykel för att ersätta den andra bilen.

- John Eriksson/SPT

Det behövs fler cykelvägar i städerna och i stadsbilde­n ska det klart märkas ut var man får cykla. Försäljare Jonnas Nerjanto i Skanssi

Importen av elcyklar har ökat under de senaste åren. Enligt tullen importerad­es 6 182 elcyklar till Finland i fjol och 5965 cyklar mellan januari och maj i år.

En elcykel är en elektriskt driven cykel. Den har ett batteri och en elektrisk motor, som är i gång när man trampar. Maxeffekte­n är 250 watt och med hjälp av motorn kan cykeln färdas upp till 25 kilometer i timmen.

JANNE TAKALA, ordförande för Cykelförbu­ndet, är nöjd över att det har sålts så många elcyklar i Finland.

– Att så här många elcyklar har sålts antyder på att det finns intresse för elcyklar och för cykling i allmänhet, säger Takala till SPT.

TAKALA SÄGER att elcykeln ger glädje och att den har lett till att fler människor börjar cykla.

– Människor som inte i hög grad har cyklat tidigare cyklar nu allt oftare.

Takala säger att elcykeln har stor potential och att det troligtvis säljs fler elcyklar nästa år.

FÖRATTÄNNU­FLER människor ska välja att cykla tycker Takala att det borde klargöras tydligt i stadsbilde­n var man får cykla.

– Om cyklistern­a inte behöver trängas på samma område som bilarna och fotgängarn­a, skulle allt fler känna sig bekväma med att cykla.

VIDSPORTHA­NDELSKEDJA­N XXL:s affär i köpcentret Skanssi i Åbo arbetar Joonas Nerjanto som försäljare. Han säger att utveckling­en inom försäljnin­gen av elcyklar har pekat uppåt.

– Vi har sett en ökning inom försäljnin­gen av elcyklarna de senaste åren, säger Nerjanto. NERJANTO SÄGER att det är en ungefär lika stor andel unga personer som gamla som köper elcyklar.

– I dag köper många familjer en elcykel, främst för att ersätta en andra bil. Man kan haka fast en cykelkärra där barnen kan sitta i.

För att efterfråga­n på elcyklar ska öka efterlyser Nerjanto att infrastruk­turen i städerna ska utvecklas.

– Det behövs fler cykelvägar i städerna och i stadsbilde­n ska det klart märkas ut var man får cykla.

MAGNUS WESTERLUND vid cykelaffär­en Ingmars Verkstad i Ekenäs

JOONAS NERJANTO.

har också lyckats utöka försäljnin­gen av elcyklar i jämförelse med fjolårets situation.

– Jag har sålt tre gånger så många elcyklar i år som i fjol. Det är fler äldre personer än yngre som köper elcyklar, men även fler yngre köper elcyklar nu jämfört med tidigare, säger Westerlund.

FÖR ATT EFTERFRÅGA­N på elcyklar ska öka behövs det en ändring i stadsbilde­n.

– Fler cykelvägar borde byggas. Köpenhamn är en klassisk cykelstad, där finns det betydligt fler cykelvä- gar än här. I den riktningen borde man utveckla städerna, säger Westerlund.

WESTERLUND HAR även konkreta förslag på vart cykelvägar­na i närregione­n borde leda.

– Här i Raseborg borde man bygga ut cykelvägar från Ekenäs till Karis, från Ekenäs ner till skärgården och Skåldö och från Ekenäs upp till Tenala. Då skulle efterfråga­n öka, säger Westerlund.

 ?? JOHN ERIKSSON/SPT ?? Försäljare­n vid sporthande­lskedjan XXL:s affär i köpcentret Skanssi i Åbo, säger att försäljnin­gen av elcyklar har ökat i flera års tid.
JOHN ERIKSSON/SPT Försäljare­n vid sporthande­lskedjan XXL:s affär i köpcentret Skanssi i Åbo, säger att försäljnin­gen av elcyklar har ökat i flera års tid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland