Åbo Underrättelser

Sopparnas höst är här

» Skogarna är prickiga av soppar men säsongen är kort.

- Monica Sandberg

Nu finns det soppar överallt i skogen, det tycker många svampplock­are.

– Jag var orolig att det inte skulle bli några svampar alls men nu ser det bra ut, säger Petra Nyqvist i Kimito.

Hon är miljöplane­rare med naturinven­tering, artkännedo­m och kulturbiot­oper som specialite­t. Svampar är en del av det hela och ett stort intresse.

– Jag har hållit ett par svampkurse­r i Raseborg, och gillar både artbestämn­ing och tillagning av svamp, säger hon.

Nu har hon flera gånger plockat mest sopp, bland annat karljohan.

– Men säsongen är kort. Det är nu som karljohan ska plockas, så vänta inte till nästa vecka, säger hon.

Nyqvist plockar gärna också asp-, tegel- och björksopp men påminner om att de ska stekas eller annars tilllagas minst en halv timme, annars blir det magknip.

SMÖRSOPPEN KLARAR sig med kortare tillagning liksom karljohan och strävsopp, säger Petra Nyqvist. Vilken är din favoritsva­mp?

– Å, det finns många. Några är rynkad tofsskivli­ng – men då lönar det sig att ta bara de små exemplaren – och svart trumpetsva­mp. Den använder jag till pasta med räkor, musslor, persilja, mycket smör och klar sås.

– En annan favorit är blodriska som jag bara steker och sätter på smörgåsen. Och vaxskivlin­gen gör jag vanlig sås av. Jag hoppas att allt flera skulle testa nya svampar och inte hålla sig bara till kantarelle­r, karljohan och trattkanta­reller.

ETT GAMMALT gott råd är att lära sig en ny svampart genom att ha med sig någon person som kan den här svampen. Och att aldrig plocka

svamp som man inte är säker på, påminner Nyqvist.

Vad tror du om den här svamphöste­n?

– Det ser bra ut. Redan nu kan man se riskor, kremlor, föränderli­g tofsskivli­ng och många till. Varje vecka kommer det mera. Svamphöste­n är spännande, man vet aldrig riktigt hur det blir.

 ?? ALEKSI TOIVANEN ??
ALEKSI TOIVANEN
 ?? PETRA NYQVIST ?? SOPPSORTIM­ENT. Brunsopp, strävsopp, karljohan och nedanför smörsopp.
PETRA NYQVIST SOPPSORTIM­ENT. Brunsopp, strävsopp, karljohan och nedanför smörsopp.
 ?? PRIVAT ?? FAMNEN FULL AV SOPPAR. Säsongen är inte så lång, det lönar sig att inte skjuta upp sina turer till svampskoge­n, säger Kimitoöbon Petra Nyqvist.
PRIVAT FAMNEN FULL AV SOPPAR. Säsongen är inte så lång, det lönar sig att inte skjuta upp sina turer till svampskoge­n, säger Kimitoöbon Petra Nyqvist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland