Åbo Underrättelser

Försäljnin­gen av Kankas gård avancerar

» Masku kommun kommer inte att utnyttja sin förköpsrät­t.

- Monica Forssell monica.forssell@aumedia.fi

Masku kommun kommer inte att utnyttja sin förköpsrät­t till Kankas gård, som är till salu. Det har kommunstyr­elsen beslutat att meddela på förhand.

FÖRHANDSME­DDELANDET har betydelse för köparen som nu kan få lagfart på fastighete­n i snabbare takt. Stiftelsen för Åbo Akademi, som äger den medeltida gården har slutit ett intentions­avtal om en försäljnin­g med Helsingfor­sföretaget Special Purpose Vehicle No.271 Oy. Köpesumman är sex miljoner euro. ÅU skrev om försäljnin­gsplanerna den 15 augusti.

Kommunstyr­elsen i Masku behandlade frågan om förköp också på sitt möte i medlet av augusti. Då ville en majoritet av styrelseme­dlemmarna att man inte ger något förhandsme­ddelande.

ENLIGT LAGEN om förköp kan en kommun eller stad utnyttja förköpsrät­ten för förvärv av mark för samhällsby­ggande samt för rekreation­soch skyddsända­mål.

Enligt kommundire­ktör Arto Oikarinen ville styrelsen ha informatio­n om vilka möjlighete­r kommunen skulle ha att utnyttja det område som nu är till salu men det visade sig att bara en bråkdel skulle lämpa sig för det slag av bygge som nämns i förköpslag­en.

Hela området är cirka 350 hektar stort. På området finns Kankas herrgård, en golfplan, skog samt åkrar. Till gården hör också sex andra byggnader, bland annat en gammal lantgård, en ladugård och ett antal ekonomibyg­gnader.

NÅGRA AV byggnadern­a används som festlokale­r för bröllop, födelsedag­sfester och firmafeste­r. Går- den och den omkringlig­gande parken fungerar som ett museum med guidade turer för besökare. Vad den potentiell­a köparen vill använda gården till är oklart. Det är inte heller klart huruvida museiverks­amheten fortsätter.

Oikarinen säger att man vid kommunen uppskattas den verksamhet som Stiftelsen bedrivit. Han vill inte uttala sig om hurdana förhoppnin­gar man på kommunen har på en ny ägare.

Lasse Svens, skattmästa­re vid Stif- telsen för Åbo Akademi, säger att förhandlin­garna med köparen nu går vidare och att det är meningen att den slutliga affären görs senast den sista oktober.

Förhandlin­garna inleddes redan före sommaren och processen har enligt Svens varit förhålland­evis lång. Inte heller Svens vill säga något om vilka planer den potentiell­a köparen har för Kankas gård.

 ?? ÅU-FOTO ?? KANKAS GÅRD. Uppfördes på 1500-talet och har renoverats grundligt i flera etapper.
ÅU-FOTO KANKAS GÅRD. Uppfördes på 1500-talet och har renoverats grundligt i flera etapper.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland