Åbo Underrättelser

Kuntec: Stubbar uppstod då träd fälldes i svår brant

Arbetssäke­rheten går före allt, säger Annette Backholm på Kuntec. Därför kan det ibland bli så att träd inte kan fällas precis nere vid roten.

- Anja Kuusisto 050 4002352/anja.kuusisto@aumedia.fi

Arbetschef Annette Backholm på Kuntec vet genast vilken trädfällni­ng det gäller när ÅU ringer upp med frågor om Kuntecs uppdrag i Kårlax.

– Vi har också blivit uppringda, och av Nordlund som säger att vi inte har samma sakkunskap som den som har fällt träd i fyrtio år. Sen är ju Nordlund inte vår kund, utan vår kund är den som har beställt träd- fällningen av 13 träd i en brant nära en tomtgräns och nära två byggnader.

– IBLAND INGÅR röjningen efteråt i uppdraget, eller att kapa träden till vissa längder, ibland ingår också kvistninge­n, ibland också att ta bort stubbar. Här handlade uppdraget uttrycklig­en och enbart om trädfällni­ng.

– I trädfällni­ngen går arbetssäke­rheten före allt annat. Den eller de som utför arbetet bedömer situatione­n på plats och ställe, och eftersom det är en svår brant kan det uppstå också högre stubbar, man kommer inte åt på samma sätt och man måste se till att varken skada personal eller byggnader. Arbetsskyd­det är avgörande.

KUNTEC HAR en hel del uppdrag också på beställnin­g av privata hushåll. Kunderna varierar från kommuner (med Åbo stad som en stor kund), företag till privatpers­oner, förklarar Backholm.

– I sådana här fall ska man också fråga sig vad som kan hända om inte träden fälls, om de i en storm faller över byggnader, funderar Backholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland