Åbo Underrättelser

”Träden var en fara för omnejden”

» Grannen Reima Karsikas: Vi var överens om att fälla 13 träd, och Kuntecs arborister jobbade i en svår terräng.

-

Bertel och Ulla Nordlunds rågranne Reima Karsikas har ägt sin tomt i flera årtionden och har en gammal fritidsstu­ga intill Kaitvesi och Rävsundet i Kårlax.

Häromåret lät han bygga ett nytt egnahemshu­s på tomten, och för ett år sedan flyttade han och frun permanent till Pargas.

– I sluttninge­n intill tomtgränse­n står flera höga träd, tallar, ekar och björkar, som var till fara för omgivninge­n och byggnadern­a då sluttninge­n är så brant. Vi har länge önskat fälla träden och Nordlunds har inte gått med på det. När vi kontaktade en jurist fick vi till stånd en förlikning.

– JAG BETALADE en ersättning till dem enligt överenskom­melse och vi kom överens om att några träd får fällas nära rån. De fällda träden ska han få, jag behöver dem inte, berättar Karsikas om sin syn på bakgrunden till trädfällni­ngen och tillägger att det i det skedet inte fanns några önskemål om sättet träden fälls på.

KARSIKAS BESLÖT köpa jobbet av Kuntec.

– Det är en knepig plats och deras arborister hade speciellt svårt med två stora träd, en tall och en ek. Eken var murken och därför måste den fällas ovanför det murkna partiet. Tallen var på ett svårt ställe, så man visste inte i vilken riktning den skulle vara trygg att fälla. Av säkerhetss­käl måste den slutligen fällas så att en cirka meter hög stubbe blev kvar.

– Trots det studsade trädet när det fälldes, men tack och lov skadades varken mänskor eller byggnader.

Eken var murken och därför måste den fällas ovanför det murkna partiet. Tallen var på ett svårt ställe, så man visste inte i vilken riktning den skulle vara trygg att fälla. Reima Karsikas

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland