Åbo Underrättelser

”Sopparna har bara väntat på regn”

- Monica Sandberg 040-5828276/monica.sandberg@aumedia.fi

Jouni Issakainen, ordförande för Åbo svampsälls­kap, är inte förvånad över att vi har så mycket soppar nu.

– De har bara väntat på lite regn. De brukar komma tidigt, nu har de legat beredda och bara väntat på vatten. Eftersom vi inte har fått så mycket regn så betyder det att svamparna – fruktkropp­arna – kanske inte blir så stora, säger han.

OCKSÅ FÖRR har det konstatera­ts att sopparna växer bra efter en het sommar.

– Det beror säkert på att träden som svamparnas hyfer har kontakt med har förmått ge svamparna socker. Men samspelet mellan svamphyfer, träden och markens mikrobiolo­gi är komplicera­t, säger Issakainen.

HANÄRFORSK­ARE vid Åbo universite­t där man nu har på gång ett litet forsknings­projekt kring några svampar, bland annat stensoppen eller karljohan.

– Jämfört med fåglar och växter finns det lite forskning kring svam- par. Tusentals arter är ännu oidentifie­rade och det finns mycket som vi inte vet hur det fungerar, säger han.

Hur långt avstånd kan det vara mellan svamparna och träden som de svamparna har kontakt med?

– Ungefär så långt som trädrötter­na når, eller ungefär det område som trädet täcker om det faller.

Svamparnas hyfer dör inte av en så het sommar som vi hade nu?

– Nej, de klarar nog allt, säger Issakainen, som för övrigt talar perfekt svenska. EN TILL SOM gillar soppar, särskilt karljohan, är italienare­n Loreno Dalla Valle i Kontiolax. Han köper upp allt han får och exporterar till Italien där svampen precis som i Frankrike anses som en stor läckerhet.

– Det blev precis som jag gissade, en bra höst för stensopp, säger han.

OCKSÅ Jonas Bergström och Stella Törnroth, anställda inom KulTamatha­ntverkproj­ektet på Kimitoön, är förtjusta.

– I söndags plockade vi nästan fem kilo karljohan på en timme i Kråkvik. Ja, lite smörsopp och björksopp hittade vi också, plus små fårtickor och någon gul kantarell, säger Bergström.

– Nu är det bara win-win för alla som kan ta sig ut i skogen. I fjol var det trattkanta­rellernas år, nu är det sopparnas år, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland