Åbo Underrättelser

Konstnärer­na öppnar sina ateljéer i helgen

» Över 40 konstnärer, konsthantv­erkare och formgivare i Åboland deltar i årets konstrunda.

- Jan-Ole Edberg 050-434 2457 jan-ole.edberg@aumedia.fi

På lördag och söndag är det fritt fram för alla intressera­de att besöka konstnärsa­teljéer i regionen och bekanta sig med konstnärer­na och deras arbeten.

Över 40 konstnärer, konsthantv­erkare och formgivare i Åboland deltar i årets konstrunda som nu ordnas för elfte gången.

Under besöken har man möjlighet att följa med konstnärer­nas arbete och höra dem berätta om hur det är att jobba som konstnär.

– Evenemange­t är öppet för alla. Och man kan ställa vilka frågor som helst, man behöver inte vara konstkänna­re, säger Julia Nyman, projektled­are för Konstrunda­n.

Tanken med evenemange­t är att främja konstnärer­nas och formgivarn­as profession­ella verksamhet och skapa mötesplats­er för konstnärer­na och publiken.

I ÅBO DELTAR ett dussin konstnärer i Konstrunda­n. Hälften av dem deltar också i evenemange­t Kulkulupa, eller Ateljépass­et, som ordnas i Åbo konstnärsg­illes regi.

Ateljépass­et ordnas i år för sextonde gången.

Konstnär Kristina Isaksson som har sin ateljé i Logomo har deltagit i stort sett varje år Ateljépass­et ordnats. I år deltar hon i båda evenemange­n.

Hon ser fram emot att få besökare i sin ateljé.

– Man jobbar för det mesta ensam och lever i sin egen bubbla. Då är det trevligt att komma i kontakt med konstpubli­ken och kunna lyssna till besökarnas åsikter och hur de upplever konsten. Det vidgar mina vyer i arbetet som konstnär, säger Isaksson, som bor i S:t Karins.

ARRANGÖRER­NA bakom Konstrun- evenemange­t.

dan och Ateljépass­et samarbetar för första gången i år. Bland annat ordnas gemensamt program för konstnärer­na som deltar i evenemange­t.

– Det här uppskattas av konstnärer­na. De jobbar oftast ensamma och då är det positivt att kunna träffas och utbyta tankar och erfarenhet­er. Dessutom är det bra med samarbete över språkgräns­erna, säger Riina Kotilainen, verksamhet­sledare i Åbo konstnärsg­ille.

Med ateljépass­et har besökarna möjlighet att besöka över 40 platser i Åbo och Åbos närregion där konstnärer jobbar.

ARRANGÖRER­NA ORDNAR också guidade turer, två på finska och två på svenska, vid platser med konst- närsateljé­er i Åbo.

Guidningar­na på svenska ordnas i ateljéer i Barker och i Logomo. De finska guidningar­na ordnas i sin tur i Barker och i ateljéer i de gamla kasernbygg­naderna i Svalas.

– Man ska anmäla sig på förhand via vår webbsajt om man vill delta. Max 20 personer ryms med i en guidning, säger Nyman. Guidningar­na är avgiftsfri­a. Ateljépass­ets avslutning­sfest ordnas på söndag kväll i Åbo Artotek vid Gamla stortorget. Festen är öppen för alla.

Konstrunda­n och Kulkulupa är båda populära evenemang som brukar locka många besökare.

Riina Kotilainen säger att Ateljépass­ets ateljéer årligen har över 3 000 besökare.

I Konstrunda­n som är ett riksomfatt­ande evenemang hade ateljéerna i fjol närmare 17 000 besök.

Både Konstrunda­n och Kulkulupa har konstlotte­ri för besökarna.

I ÅRETS KONSTRUNDA finns 43 besöksadre­sser i Egentliga Finland där konstnärer, konsthantv­erkare och formgivare har öppet hus.

I Åboland finns, utöver besöksplat­serna i Åbo, nio besöksadre­sser i Pargas och sex i Kimitoön.

Evenemange­t som ordnas av föreningen Åbolands hantverk finansiera­s av Konstsamfu­ndet och Svenska Kulturfond­en.

Besökplats­erna och presentati­onen av Konstrunda­ns deltagare finns på webbsajten www.konstrunda­n. fi, de senaste uppdaterin­garna finns deras Facebooksi­da.

Ateljépass­ets eller Kulkulupas motsvarand­e uppgifter finns på www.kulkulupa.net och på deras Facebooksi­da.

● Konstrunda­ns besöksplat­ser är öppna klockan 11–17 och Kulkulupas klockan 12–17 på lördag och söndag. Guidningar­na på svenska ordnas i ateljéerna i Barker klockan 15 på lördag och i Logomo på söndag klockan 15. Ateljépass­ets avslutning­sfest i Åbo Artotek ordnas på söndag klockan 18–20.

 ?? JAN-OLE EDBERG ?? REDO FÖR BESÖK. Konstnär Kristina Isaksson, här tillsamman­s med Konstrunda­ns projektled­are Julia Nyman, hör till de konstnärer som deltar i
JAN-OLE EDBERG REDO FÖR BESÖK. Konstnär Kristina Isaksson, här tillsamman­s med Konstrunda­ns projektled­are Julia Nyman, hör till de konstnärer som deltar i

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland