Åbo Underrättelser

Kulturmini­ster Terho slänger miljoner på fria teatergrup­per

-

KONST. Under de följande åren kommer scenkonste­ns finansieri­ng att öka med flera miljoner euro. Nästa år får de fria teatergrup­perna 1 miljon extra och 2020 får de hela 3 miljoner i extra bidrag. Tilläggsfi­nansiering­en avtalades i våren rambudget.

I år fick det fria fältet nästan 7,5 miljoner. Understöde­n fördelas av Centret för konstfrämj­ande.

I rambudgete­n för 2020–2023 är det bestämt att muséernas, teatrarnas och orkestrarn­as finansieri­ng förnyas genom en reform av systemet med statsandel­ar och genom att förbättra verksamhet­sförutsätt­ningarna för så kallade fria grupper.

– Totalt reserveras 7 miljoner euro för kostnadern­a av reformen från och med 2020, varav de fria gruppernas andel är 3 miljoner. Nästa år får de fria grupperna 1 miljon som används för treåriga verksamhet­sbidrag, säger kulturmini­ster Sampo Terho (Blå) i ett pressmedde­lande.

Understöde­n som fördelas genom Centret för konstfrämj­ande förnyas i enlighet med ett förslag av en arbetsgrup­p. Reformen berör drygt 100 profession­ella teater-, dans-, cirkus- och musikgrupp­er.

För resten av grupperna är reformen fortfarand­e under beredning.

Enligt Terho kommer reformen att ha betydande följder för totalt kring 600 konstnärer som jobbar inom det fria fältet.

De största förändring­arna är övergången till 1- och 3-åriga stipendier samt inkluderan­det av produktion­splattform­er inom den finansiera­de verksamhet­en.

– Reformen syftar till att inkludera allt fler inom verksamhet­sbidragen, stöda förnyelsen av branschen och främja aktörernas övergång till långsiktig­are verksamhet. Det ska också bli lättare att övergå från ramen av statsstöd till statsandel­ar, säger Terho.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland