Åbo Underrättelser

Skadebekym­mer för landslagsk­aptenen Sparv

» Ett redan vingklippt Finland riskerar ett till stort avbräck inför den viktiga Nations League-starten mot Ungern.

- Sebastian Backman/SPT

LANDSLAGSF­OTBOLL. Finland saknar redan spelare som Joel Pohjanpalo, Kasper Hämäläinen och Alexander Ring då hemmapremi­ären i Nations League väntar på lördag. Nu är det också sannolikt att Tim Sparvs namn får läggas till listan med skadade spelare. Sparv tränade inte med landslaget i tisdags och berättar nu om situatione­n. Det är vaden som krånglar.

– Jag vet inte exakt vad det är, men det är vätska som stör mig. Det handlar om en överbelast­ningsskada.

SPARVSDANS­KA klubb Midtjyllan­d har haft en intensiv matchtakt den senaste tiden, vilket förvärrat situatione­n. I bortamatch­en mot Brøndby i helgen kom väggen till slut emot.

– Jag märkte direkt på uppvärmnin­gen att det inte går att spela, säger Sparv som satt på bänken i matchen.

Sparv besökte läkare i måndags och säger att Midtjyllan­d inte precis var eld och lågor över att han bestämde sig för att ansluta till landslaget.

–Då det är viktiga matcher på kommande vill man vara med. Det är frustreran­de när man inte riktigt kan träna.

HUR SANNOLIKT är det att du spelar på lördag?

–Det är nog mer sannolikt att jag inte spelar.

Nu väntar en kamp mot klockan. Sparv siktar på att fatta ett beslut på torsdag, efter landslaget­s träning. Just nu känns inte skadan av då Sparv löper rakt fram, men det gör ont vid små rörelser på liten yta.

– Om jag inte känner mig 85–90-procentigt i skick på torsdag spelar jag inte. Skadan kan förvärras och då är jag ute en längre tid.

FINLAND GÅR in i Nations League med vind i seglen. Landslaget har spelat fem matcher i år med tre segrar, ett kryss och en förlust som resultat. Motståndet har ändå inte alltid hållit värst hög klass: Finland har bland annat spelat mot Jordanien, Malta och Vitrysslan­d.

För Ungerns del har den senaste

• tiden varit full av frågetecke­n. Landet har några pinsamma resultat på kontot från 2017 och 2018 – eller vad sägs om förluster mot Andorra och Luxemburg? Ungern har bytt chefsträna­re två gånger på ett år. Sparv tror att Finland kan ha ett litet övertag.

– Vi kommer från en period då vi varit otroligt stabila, både spelmässig­t och resultatmä­ssigt. Finland–Ungern klockan 19 i Tammerfors Finland–Estland klockan 21.45 i Åbo Estland–Finland klockan 21.45 i Tallinn Finland–Grekland klockan 21.45 i Tammerfors Grekland–Finland klockan 21.45 i Aten Ungern–Finland klockan 21.45 i Budapest

MEN – som Sparv påpekar – det är

först nu som de riktiga matcherna börjar. Och då brukar det gå på tok för Finland. Finland inledde VMkvalet 2016 med att spela 1–1 hemma mot Kosovo och 2–3 borta mot Island. Uppförsbac­ken blev direkt brant.

I EM-kvalet för fyra år sedan började också motgångarn­a nästan direkt. De blåvita inledde med seger över Färöarna, men tog bara sammanlagt en poäng hemma mot Grekland och Rumänien. Har ni råd att tappa poäng mot Ungern och Estland?

– Det har vi säkert inte. Om det enbart är gruppvinna­ren som går vidare ska man nästan ha full pott i sina hemmamatch­er.

Sparv vill se ett piggt Finland på lördag.

–Vi måste gå in och vara modiga. Försvarssp­el är viktigt, men vi ska inte gå in och vara passiva och rädda. Vi ska ha den rätta tron på oss själva och rätt inställnin­g. Då tror jag att det löser sig.

Om jag inte känner mig 85–90-procentigt i skick på torsdag spelar jag inte.

Tim Sparv

● Finland inleder nya Nations League med två hemmamatch­er. På lördag väntar Ungern i Tammerfors och på tisdag spelar Finland mot Estland i Åbo.

 ?? SEBASTIAN BACKMAN/SPT ?? KAPTEN. Tim Sparv vilade då fotbollsla­ndslaget tränade i Helsingfor­s i tisdags.
SEBASTIAN BACKMAN/SPT KAPTEN. Tim Sparv vilade då fotbollsla­ndslaget tränade i Helsingfor­s i tisdags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland