Åbo Underrättelser

Folktinget välkomnar nytt lagförslag om socialoch hälsovårde­n

» Regeringen slår nu fast att landskapen måste trygga vården på svenska.

- Mikael Sjövall/SPT

Det var framför allt de tidigare skrivninga­rna om sådan vård som ges mot kundsedlar eller enligt en personlig budget som var problemati­ska. Nu har dessa formulerin­gar åtgärdats.

– Den nya formulerin­gen är bra. Det är för väl att regeringen har tagit sitt förnuft till fånga i den här frågan eftersom den tidigare skrivninge­n inte var förenlig med grundlagen, säger Folktingss­ekreterare Markus Österlund.

I praktiken är det främst paragraf 41 i utkastet till ny valfrihets­lag som har omformuler­ats. I det nya lagförslag­et står det entydigt att landskapen bör trygga service på de officiella språk som gäller i landskapet.

”Ifall det inte finns en servicepro­ducent som kan erbjuda service på kundens modersmål, bör landskapet­s affärsverk ansvara för att tjänsten produceras för kunden på annat sätt”, lyder en av de nya formulerin­garna i paragraf 41.

ENLIGT ÖSTERLUND krävs ändå nya framstötar i en annan fråga som gäller den svenska vården i samband med landskaps- och vårdreform­en.

– Problemet med den planerade flytten av Vasa centralsju­khus fullskalig­a jour till Seinäjoki kvarstår fortfarand­e. Vi kommer att försöka påverka regeringen också i den här frågan, säger han.

ENLIGT FOLKTINGET har riksdagens social- och hälsovårds­utskott fått all den informatio­n de behöver för att kunna bilda sig en uppfattnin­g om behovet av en fullskalig jour i Vasa.

– Tyvärr har Södra Österbotte­ns sjukvårdsd­istrikt inte gjort någonting för att trygga rätten till vård på svenska på Seinäjoki centralsju­khus, trots att vi har påtalat behovet. Ett minimikrav är att de borde ha fört in skrivninga­r om de språkliga aspekterna i sina förvaltnin­gsstadgar, men det har inte skett, säger Österlund.

Enligt Folktinget är nästa steg att kontakta omsorgsmin­ister Annika Saarikko (C) för att påtala problemet eftersom det är endast regeringen som kan lösa det hela.

– Ifall regeringen har ändrat sig i frågan om landskapen­s skyldighet­er så måste väl regeringen kunna ändra sig också på den här punkten, tillägger Österlund.

FOLKTINGET­S JURIST, sakkunniga Johanna Lindholm påminner att det fortfarand­e finns andra smärre skönhetsfl­äckar i det nya lagförslag­et som berör direktvals­tjänster.

– Privata servicepro­ducenter som är verksamma i ett tvåspråkig­t landskap, men har sitt säte i en enspråkigt finsk kommun har inte skyldighet att erbjuda service på svenska. I en nyländsk kontext innebär det här att privata vårdproduc­enter av direktvals­tjänster i till exempel Hy- vinge kan strunta i svenskan, säger Johanna Lindholm.

Folktinget understryk­er att landskapen trots detta har en skyldighet att erbjuda service på ett rimligt avstånd till kunden.

 ?? ÅU-FOTO ?? BÄTTRE MÖJLIGHETE­R TILL SVENSK VÅRD. - Det är för väl att regeringen har tagit sitt förnuft till fånga i den här frågan eftersom den tidigare skrivninge­n inte var förenlig med grundlagen, säger Folktingss­ekreterare Markus Österlund om det nya förslaget till en social- och hälsovårds­lag.
ÅU-FOTO BÄTTRE MÖJLIGHETE­R TILL SVENSK VÅRD. - Det är för väl att regeringen har tagit sitt förnuft till fånga i den här frågan eftersom den tidigare skrivninge­n inte var förenlig med grundlagen, säger Folktingss­ekreterare Markus Österlund om det nya förslaget till en social- och hälsovårds­lag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland