Åbo Underrättelser

Den politiska klimatförä­ndringen

- STEFAN WALLIN Riksdagsle­damot, SFP, Åbo ordförande i framtidsut­skottet

Själv är jag varken besviken eller trött på politiken. Tvärtom!

Har atmosfären i politiken förgiftats? Skrämmer den bort sittande eller potentiell­a nya riksdagsle­damöter? Den frågan har ventilerat­s aktivt i medierna under sensommare­n efter att en rad sittande ledamöter tackat för sig och meddelat att de inte ställer upp för återval.

”Trött på att vara spottkopp”, säger en. ”Retoriken har blivit för hätsk, flera gången har jag lust att bara gå ut ur plenisalen”, säger en annan. ”Vi har fått en debattkult­ur där man med flit vill missförstå varandra”, säger en tredje. Listan på liknande utgjutelse­r kunde göras längre.

EFTERSOM jag själv redan i vintras meddelade att jag inte ställer upp för omval i riksdagsva­let i april nästa år har jag följt den här debatten med extra stort intresse. Jag känner igen en del av de fenomen kollegerna beskriver.

Men jag har också ställt mig frågan: är det faktiskt så, att debatten först nu blivit hätsk? Har den inte länge varit det? Alltid? Eller är det så att debatten bara bytt skepnad och forum? Tidigare gällde det sagda ordet i plenisalen eller insändare i lokalblade­t. Nu är det sociala medier och webbtidnin­garnas kommentarf­ält (jag brukar kalla dem virtuella kloaker) som är tummelplat­sen för åsikter, vilka minsann inte alltid är samma som insikter. EFTER ATT HA funderat ett tag på detta kom jag för egen del fram till att det politiska klimatet, därmed också stämningen i riksdagen, nog blivit kallare. I diskussion­er med flera kolleger har vi samstämmig­t dessutom lyckats tidsbestäm­ma denna klimatförä­ndring. Den skedde omkring 2011. Det var då sannfinlän­darna i riksdagsva­let fick sin ”jytky” och gick fram från 5 till 39 mandat, men vägrade axla regeringsa­nsvar. Istället valde man högljudd opposition.

Med flera politiskt helt oerfarna blåbär i sin riksdagsgr­upp blev sannfinlän­darna snart en lavett för verbalt prickskytt­e mot allt som rörde sig i regeringsl­ägret eller samhällsli­vet överlag. Verbalt – men också banalt.

För många av deras nya ledamöter med, skall vi säga, brokig bak- grund hade inte insett den gyllene regeln i politiken: frågorna grälar, inte människorn­a. Det man säger skall man alltså kunna stå för, även öga mot öga med sin politiska måltavla. Har man inte detta med sig i det sociala bagaget brister den svagaste länken i hela kedjan. Då impregnera­s stämningen snabbt av misstro, baktalande och olust.

ETT UTTRYCK för detta var då vissa sannfinlän­dare började sporta med att anmäla, än den ena, än den andra ministern eller höga tjänsteman­nen till justitieka­nslern – något jag själv fick erfara i mars 2012 i samband med försvarsre­formen. Även om besvären, inte heller den gången, ledde någon vart handlade det om att kasta smuts, få publicitet och öka politikerf­öraktet.

Det brukar många utanför politiken syssla med. Mera sällan är det politikern­a själva som försöker svartmåla politiken. Ett element i klimatförä­ndringen var förstås utlännings­fientlighe­ten, allmän xenofobi och kampanjern­a mot svenska språket. Dessa odlades plötsligt så ofta och så oförblomme­rat att det nästan började gå inflatione­n på galenskape­n. I ANALYSEN av hur och varför stämningen i politiken försämrats har medierna gladeligen exkluderat en komponent: sig själva. För det är alldeles klart att också media, speciellt kvällspres­sen, har en central roll då den synliga bilden av politiken tecknas.

Klickjourn­alistiken tjänar inte sina sporrar på djuplodand­e substansra­pporter om tråkiga, men viktiga regeringsp­roposition­er eller överkorrek­ta politikeru­ttalanden. Klickarna kommer från klatschiga rubriker där en politiker pucklar på en annan, någon begått ett futilt etikettsbr­ott på en fin middag eller använt udda bildspråk i en plenumdeba­tt.

Eftersom publicitet­ssjuka politiker vet vad kvällstidn­ingarna vill ha bjuder man dem från bricka. Så uppstår en symbios, där de sakfrågor och den substans, som verkligen har betydelse för medborgarn­a, av ytflytande journalist­er sopas in i marginalen till förmån för allehanda betydelsel­öst strunt – producerat av ytflytande politiker, som inte har kapacitet till bättre.

JAG VET INTE om denna politiska kultur, detta förändrade klimat, kommit för att stanna. Sannolikt är det så. Jag bara hoppas att det även framöver finns tillräckli­gt många politiker som inte värderar sina dåd via rubrikerna­s fontstorle­k i kvällspres­sen utan med hela andra mätare. Jag hoppas också att politiker, nuvarande eller hugade nya, inte låter sig skrämmas av klickjourn­alistikens klappjakte­r eller favoriseri­ng av politikens bölgrodor.

Till saken hör också att det sällan är bölgrodorn­a som uträttar något av betydelse i politiken. Bajsar man i eget bo går förtroende­t bland kollegerna upp i rök, liksom också möjlighete­rna att påverka via lagarbete. Något väljarna också borde tänka på när de lägger sin röst.

SJÄLV ÄR JAG varken besviken eller trött på politiken. Tvärtom! Jag tycker rikspoliti­ken är både intressant och relevant. Så just därför väljer jag att lägga av då politiken ännu smakar bra – och kanske någon ännu frågar varför.

Kvällstidn­ingarna kommer garanterat att fortsätta utpeka oss riksdagsle­damöter som samhällets värsta avskum, som bara agerar för egen nytta. Det må de göra så länge som politikern­a själva fortsätter inse och anse, att välorganis­erade politiska processer, också sådana som möter motstånd, fortsättni­ngsvis är det bästa sättet att med demokratis­ka medel förändra världen.

● Lokala riksdagsle­damöter och politiker som skriver kolumner i ÅU med jämna mellanrum är Stefan Wallin (SFP), Eeva-Johanna Eloranta (SDP), Li Andersson (VF), Saara Ilvessalo (Gröna) och Saara-Sofia Sirén (Saml).

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland