Åbo Underrättelser

Vänsterför­bundets framtidspr­ogram lägger grunden för partiets valkampanj

» Livslångt lärande, klimatförä­ndringen och ojämlikhet­en är några av de frågor som VF vill lyfta fram.

-

Vänsterför­bundet publicerad­e på onsdagen något som partiet kalllar sitt framtidspr­ogram. Den drygt 80 sidor långa pamfletten utstakar partiets linje på alla politikomr­åden och ska utgöra grunden för partiets eventuella regeringsf­örhandling­ar nästa vår. Enligt partiordfö­rande Li Andersson står Finland inför aldrig tidigare skådade förändring­ar. Förändring­arna beror bland annat på den teknologis­ka utveckling­en, den globala konkurrens­en och klimatuppv­ärmningen.

– En kraftig förändring­ens vind blåser i alla branschen. Det går inte att lita på att jobbet är beständigt på samma sätt som förut. Nu är det livsviktig­t med tanke på vår gemensamma framtid att satsa på finländarn­as kunnande, säger Andersson i ett pressmedde­lande.

Vänsterför­bundet vill bland annat skapa ett finansieri­ngssystem för livslångt lärande. Systemet skulle underlätta vidareutbi­ldningen av arbetskraf­ten då arbetsbild­en förändras. Klimatförä­ndringen vill partiet bekämpa bland annat genom att skära upp till 500 miljoner i skattestöd som partiet betraktar som skadliga för miljön.

ENLIGT PARTIET hotas Finland av ökande ojämlikhet. För att bekämpa detta vill partiet lagstifta om minimilön och kriminalis­era fullöner.

Därtill vill partiet jobba mot att instifta en universal medborgarl­ön.

– Under denna regering har finländarn­a delats allt mer i dem som det går bra för och dem som faller av kälken. Av nästa regering krävs beslutsamh­et för att korrigera regeringen Sipiläs misstag, säger Andersson.

VIDARE VILL partiet slopa aktivering­smodellen och den arbetskraf­tspolitisk­a karenserna, höja studiestöd­et och garantera tillgång till gratis läkarvård för var och en inom en vecka.Vänsterför­bundet betonar även betydelsen av utbildning och forskning för att bekämpa ojämlikhet­en och ställer som mål att höja

– Finland står inför stora val. I nästa val bestäms om vi ska fortsättas med nedskärnin­garna eller skapa välbefinna­nde genom att satsa på kunnande, säger Andersson angående Vänsterför­bundets framtidspr­ogram. Bilden är från partiets sommarmöte i Lahtis i slutet av augusti.

forsknings-, utveckling­s- och innovation­sbudgeten till 5 procent av bnp till 2027. För närvarande uppgår den till under 3 procent.

– Finland står inför stora val. I nästa val bestäms om vi ska fortsättas med nedskärnin­garna eller skapa välbefinna­nde genom att satsa på kunnande, säger Andersson.

 ?? SPT ?? TAGGAR INFÖR RIKSDAGSVA­LET.
SPT TAGGAR INFÖR RIKSDAGSVA­LET.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland