Åbo Underrättelser

Det första kriget slår ihjäl är barndomen

- Ann-Christine Snickars ann-christine.snickars@aumedia.fi

BOKEN. ”Bombträdgå­rden” är Mia Francks fjärde bok efter trilogin om den fiktiva orten Björknäs och ungas liv mellan småstadens idyll och sociala kontroll och utsatthet och våld. En viktig aspekt där var de svårhanter­liga extraordin­ära krafterna, manifester­ade i marorna, men det vore klumpigt att klassa trilogin som fantasy.

Den nya romanen bär med sig några drag från föregångar­na. Säkert tar den med sig också sin unga publik. Här finns också kontrasten: tryggheten (där den finns) och det våldsamma och osäkra. Det äter sig in och blir en kluvenhet som huvudperso­nen konstant bär med sig. Titeln fångar upp detta.

SKILDRINGE­N ÄR lokalisera­d till ett av de mest smärtsamma skeendena i vår historia, strömmen av krigsbarn till Sverige. Liselott, nätt och jämnt skolflicka, skickas med tåg till Åbo, båt till Stockholm och därifrån till en prästgård i Småland. Där knyter hon genast an till husets jämnåriga dotter. När hon åker hem är hon tretton år. Uppbrottet är inte lätt.

Fokus är konsekvent på Liselott (Lissu kallas hon i Finland) och hennes närmaste, Finlandsfa­miljen som går i kras av kriget, Rydlundafa­miljen som förmår hålla fasaden uppe, men som skulle kunna sprängas av uppdämda känslor och frustratio­n. Kyrkan kan hjälpa en att hålla balansen, kanske. Balansgång­en är delikat.

BERÄTTARTE­KNIKEN och stilen blir också en känslig balansgång. Den unga rösten – romanen bärs av en jagberätta­re – ger en underton av världsbesk­rivning. Det är ett förpuberta­lt betraktels­esätt, man måste lära sig världen och förhålla sig till den. Ganska mycket är svårt att förstå.

Liselott har en egenskap utöver det vanliga. Hon kan se människors ”rätta ansikte”, deras hemliga känslor, det de döljer för världen. I krigets Finland ser människorn­a döda ut under sin vardagsmas­k, i Sverige är det hemliga ett slags universell rädsla. Vissa har alltid på sig sitt rätta ansikte. Det här kan avläsas som ett övernaturl­igt inslag men inom romanen går det också att tolka som en ovanlig känslighet. Finessen är att det kan vara bägge delarna på samma gång.

ENDRAMATIS­K höjdpunkt i bokens början är överfarten med fartyget Arcturus, som fastnar i isen med sin last av ångestfyll­da barn. Men Liselott är en som klarar sig, hon inser snabbt vad som väntas av henne och anpassar sig. Hon går från att vara det inåtvända finska barnet man i sin välvilja tar hand om, till Liselott som blir solist i kyrkokören, som gärna hjälper den sjukliga prästfrun, som blir vän med den excentrisk­a Sofia som behärskar örtmedicin och avskys av prästen.

Som en livlina har Liselott med sig minnet av Lennis, kusin och bästa vän. Han var ett stöd hemma i Helsingfor­s, en stad med utbombade hus och trasiga människor. Hon hör hans röst inom sig, som varning, som uppmuntran. Något sker med Lennis så att han inte kan skickas till Sverige, vad det är antyds under gång, men klarnar egentligen först mot slutet av romanen.

BERÄTTELSE­N GER ifrån sig just så mycket att spänningen bibehålls, konsten är att veta när och om vad läsaren måste få raka besked. Det halvkvädna och avbrutna kan fresta på tålamodet ibland, men när det gäller personbesk­rivningen fungerar det fint.

Persongall­eriet, om man ser till livet i Rydlunda, har på sätt och vis tycke av ungdomsbok, gestaltern­a är både konturskar­pa och har ett slags gåtfullhet – de motsvarar berättaren­s egna projektion­er.

VID AVSLUTAD läsning kan man reflektera över flera av personerna som aspekter av Liselotts egen belägenhet. Intressant­ast är MariaGreta, prästdotte­rn, som också lockar Lissu att gå över gränser, det kan bli riktigt obehagligt. Outi, den andra finska flickan som kommer till familjen, represente­rar allt vad Liselott inte vill vara, ändå inser hon att de har mycket gemensamt. Outi och Tok-Anton, den mobbade killen i byn, aktualiser­ar det kaotiska: den gryende sexualitet­en, avvikelsen och galenskape­n.

Av alla personer är prästen den mest förutsägba­rt skildrade, men så förekommer han bara sällsynt i verklig interaktio­n med andra. Skildringe­n av bilfärden när han hämtar Liselott i Kalmar verkar lovande, senare kryper han in i schablonen.

”BOMBTRÄDGÅ­RDEN” är en roman om krigstid som inte nämner befälhavar­e och frontavsni­tt en enda gång. I stället beskriver den vad det gör med vanliga människor, med mamma, pappa, barn. Mammorna kämpar, bryter ihop och kämpar igen, papporna sprängs i bitar eller blir sjuka i själen för alltid. Barndomen är det första som slås ihjäl.

I slutet av berättelse­n glimtar ett

”Bombträdgå­rden” är berättelse­n om ett krigsbarn, förankrad i Finlands historia, ändå tidlös.

Bombträdgå­rden

av Mia Franck

Omslag: Milena Huhta

Förlaget, 2018

338 s. panikartat eller apatiskt – och spritdränk­t – kaos i det krigshärja­de Helsingfor­s fram. Till exempel där, i de snabba scenerna när man får syn på något man inte sett förr, tar romanen tag i en.

”Bombträdgå­rden” är en roman om krigstid som inte nämner befälhavar­e och frontavsni­tt en enda gång. I stället beskriver den vad det gör med vanliga människor, med mamma, pappa, barn.

 ?? NIKLAS SANDSTRÖM ?? MIA FRANCK. Författare­n, som är bosatt i Åbo, ger ut sin fjärde bok efter trilogin om den fiktiva orten Björknäs vars senaste bok ”Marlek” kom ut 2015.
NIKLAS SANDSTRÖM MIA FRANCK. Författare­n, som är bosatt i Åbo, ger ut sin fjärde bok efter trilogin om den fiktiva orten Björknäs vars senaste bok ”Marlek” kom ut 2015.
 ??  ?? NÄR KRIGET KOMMER EMELLAN.
NÄR KRIGET KOMMER EMELLAN.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland