Åbo Underrättelser

De byter ö till vintern

» Kirsti och Jan Fagerström i Dalsbruk lämnar det kommande höstrusket och ser fram emot sol och värme på Madeira.

-

Då finländare i allmänhet suckar vid tanke på vintern så finns det de som glatt tittar i almanackan för september.

Snart, närmare bestämt den 28 september, byter Kirsti och Jan Fagerström Finland mot Portugal, och Kimitoön mot Madeira.

– Vi åkte dit flera gånger per år som turister, blev förtjusta i ön och beslöt oss för att som pensionäre­r bo där en vinter, säger Kirsti Fagerström.

FÖRTJUSNIN­GEN har hållit i sig. Det här blir femte vintern som Fagerström­s kommer att bo på Madeira där de nu också är skrivna.

– En gång har vi flyttat där, från det färdigt möblerade hus som vi först hyrde till ett omöblerat hus lite längre från huvudstade­n Funchal. Vi ville ha egna möbler och hittade såda- na lätt, i ett Ikea-liknande varuhus.

– Att det sedan inte finns träd eller trädgård runt huset är lite synd men man kan ju inte få allt. Vi har åtminstone konsert nästan varje natt tack vare alla söta små grodor i grannens bassäng med bevattning­svatten för alla odlingar som omger vårt hus.

Kirsti Fagerström tillägger att ormar inte alls finns på Madeira, inte giftiga spindlar heller – men nog kackerlack­or. Dem slipper man inte.

DÅ FAGERSTRÖM­S FÖRST flyttade till Madeira tyckte de att pengarna aldrig hade räckt så bra. Fortfaran- de är det billigt, och det gäller inte minst maten.

– Ett kilo espada-fisk kostar 5,99 euro eller mindre, säger Jan Fagerström.

Espadan är en djuphavsfi­sk som blir väldigt god.

– Vi brukar handla i saluhallen. Allt är färskt. Det enda som jag inte har hittat är kålrötter för julmaten, så det får bli morots- och batatlådor, säger Kirsti Fagerström.

Malt finns inte heller på Madeira så hon brukar ta med malt från Dalsbruk för att kunna baka skärgårdsl­impa. Ibland kommer några tuber Kalles kaviar med i kappsäcken.

I VINTRAS var det kanske lite regnigare än vanligt på Madeira, men någon svår sommartork­a har det inte varit.

– Här i Dalsbruk har det ju varit varmt så det har räckt till men värmen går snart över. Skönt att veta att man får gå i sandaler hela vintern. På Madeira blir inte ens nätterna kalla. Det finns inte heller uppvärmnin­g i husen men då det regnar använder vi flyttbara elektriska element så det inte blir för fuktigt.

Några nackdelar med att bo där

 ?? PRIVAT ?? TRIVS PÅ MADEIRA. Kirsti och Jan Fagerström tillbringa­r somrarna i sitt hus i Dalsbruk men vintrarna på en helt annan breddgrad.
PRIVAT TRIVS PÅ MADEIRA. Kirsti och Jan Fagerström tillbringa­r somrarna i sitt hus i Dalsbruk men vintrarna på en helt annan breddgrad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland