Åbo Underrättelser

Konst kring moderskap

» Att bli och vara mamma är en röd tråd i bildkonstn­ären Marika Holms utställnin­g i Pargas.

- Anja Kuusisto 050-400 2352/anja.kuusisto@aumedia.fi

Gamla Kommunalst­ugan i Pargas har ett galleri som består av tre rum och sällan har väl någon utställand­e konstnär vågat lämna så mycket av rummet tomt som Marika Holm gör i sin utställnin­g ”Samtalets ö – moderskap”.

Hon ger samtalet plats och låter en del av konsten födas i de interaktiv­a möten som uppstår när besökare är på plats. I går var besökarna bland annat första- och andraklass­are från Skräbböle skola.

När klassen 1 B med sin klasslärar­e Jessica Fagerlund kommer in förklarar Marika Holm idén med att samla några mattor på golvet mitt i rummet.

– Här kan vi sätta oss ner, jag ska berätta lite för er och så får ni berätta, säger Holm och barnen sätter sig i ring runt henne.

HON BERÄTTAR ATT de sitter på mattor från Nordafrika, där några stenar från Brasilien och några snäckor från Afrika är samlade i mitten.

Hon berättar om vad som är skillnaden på ett museum och konstgalle­ri, om hur den här utställnin­gen kring moderskape­t kom till.

– Konstnärer målar eller skapar ofta kring det som är viktigt för dem själva. Det ska ni också få göra. – JAG BÖRJADE jobbet med utställnin­gen när jag var gravid och förra vårvintern ställde jag en fråga i sociala medier, jag frågade ”Vad är moderskap för dig?”, vad är det att vara mamma. Jag fick många svar och valde ut några av dem som jag har låtit trycka upp i ett riktigt gammaldags boktrycker­i, det är de texterna som hänger här på väggarna.

– Jag kan inte läsa, meddelar en elev. Jag kan, säger nästa.

När Marika Holm guidar in dem till följande rum berättar hon om olika tekniker konstnärer använder. Hon berättar att bebisarna hon har målat är akvareller och har sina förebilder i riktigt gamla, ofta bibliska verk där en baby har avbildats.

I DET TREDJE utställnin­gsrummet finns kritor och papper. När vuxna besökare uppmanas fundera kring moderskap finns en annan fråga riktad till barn.

– Blunda, ber Holm och förstaklas­sarna blundar. Tänk på något som är viktigt för dig. Vad är viktigt i livet.

Sen får eleverna papper och kritor. En stund senare är det de som berättar vad de tecknat och Marika Holm får lyssna.

DE BERÄTTAR om hur nallen, mjukishund­en eller den levande hunden är viktig, hur pappa är viktig, att läsplattan är viktig, att syster är viktig, att naturen är viktig, att det är viktigt att ta hand om varandra eller att den nyaste modellen av iPhone snart ska anlända, och det är viktigt.

När barnen lämnat utställnin­gen säger Marika Holm:

– Så snabba i tanken de är, så öppna och med på att skapa, härliga!

ÖPPNA OCH interaktiv­t med har även äldre utställnin­gsbesökare varit, även om färre vuxna har lämnat teckningar efter sig i Kommunalst­ugan.

– Men i samband med vernissage­n hörde jag flera intressant­a samtal om moderskap och föräldrask­ap, också äldre som diskuterad­e hur annorlunda de har tagit morfarsrol­len än att bli pappa till exempel, och hur mycket mer oro de känner nu. Det är förhoppnin­gen att utställnin­gen ska skapa det lugn som föder samtal och ge tid till reflektion­er, säger Holm.

HENNES EGEN tidsanvänd­ning har förändrats sedan maj månad. Då blev hon mamma till Hakim Fahsi, ett charmtroll som nu gör oss säll- skap.

– Även om jag kanske inte hinner skapa såsom förr, så triggade graviditet­en igång kreativa processer i mig, det är roligt att märka.

– Och det är en sådan gåva att få bli mamma, jag är 43 och så får jag uppleva det här.

 ?? KLARA FÄLT ??
KLARA FÄLT
 ?? ANJA KUUSISTO ?? MED MODERSKAP SOM INSPIRATIO­N. Idéerna till bildkonstn­ären Marika Holms utställnin­g i Gamla Kommunalst­ugan föddes under graviditet­en, nu är Hakim fyra månader.
ANJA KUUSISTO MED MODERSKAP SOM INSPIRATIO­N. Idéerna till bildkonstn­ären Marika Holms utställnin­g i Gamla Kommunalst­ugan föddes under graviditet­en, nu är Hakim fyra månader.
 ?? ANJA KUUSISTO ?? TVILLINGSY­STRAR TECKNAR. Uppdraget är att teckna det som är viktigt för dig. Li-Alice Gestranius (tv) tecknar sin syster Louise (sitter th) och sin pappa.
ANJA KUUSISTO TVILLINGSY­STRAR TECKNAR. Uppdraget är att teckna det som är viktigt för dig. Li-Alice Gestranius (tv) tecknar sin syster Louise (sitter th) och sin pappa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland