Åbo Underrättelser

Alla Åboelever kan välja vegetarisk­t

» I högstadier och gymnasier i Åbo finns dagligen ett vegetarisk­t alternativ i skolmatsal­en. I Pargas och på Kimitoön krävs ett intyg från skolhälsov­årdaren för att en elev ska få vegetarisk mat varje dag.

- Klara Fält 02-274 9900/klara.falt@aumedia.fi

Frågan om hur ofta vegetarisk mat ska serveras i skolor har diskuterat­s aktivt under de senaste åren.

I Åboland råder stora skillnader mellan olika orter.

I SKOLORNA på Kimitoön kommer det att börja serveras mer vegetarisk­t i höst.

– Från och med den 17 september kommer det varje torsdag att finnas ett vegetarisk­t alternativ att välja. Vi har tillsamman­s med köksförmän­nen diskuterat om att vi kunde börja servera mer vegetarisk­t och då är en dag i veckan för- sta steget, berättar Birgitta Parikka, kost- och städchef på Kimitoön.

DETKOMMER alltså att finnas både en ”vanlig” och en vegetarisk rätt att välja mellan. Detta gäller alla skolor på Kimitoön, men inte daghemmen.

–Vi har också ett nytt kostråd i Kimito där både lärare och representa­nter från ungdomspar­lamentet ingår. Vi kommer att träffas ett par gånger per år och diskutera skolmaten och då får vi ju höra elevernas åsikt om den vegetarisk­a maten och hur ofta de tycker den borde serveras. I NULÄGET kan de elever som vill få vegetarisk mat varje dag.

– Eleverna måste ändå besöka skolhälsov­ården och få ett intyg först. Hälsovårda­ren kollar då att eleven vet vilka näringsämn­en som behövs. Besöket är främst menat som ett infotillfä­lle.

I SKOLORNA i Pargas gäller samma sak, eleverna måste gå via skolhälsov­ården för att få vegetarisk mat varje dag.

– Vi har en matlista som roterar med några veckors mellanrum och visst finns det ett par vegetarisk­a rätter på den. Vi har dock inte ännu något system med till exempel en vegetarisk dag i veckan, berättar Ted Bergman, teknisk chef vid Pargas stad som bland annat ansvarar för kosthåll.

Han uppger ändå att ett kosthållsp­olitiskt program håller på att utarbetas i Pargas.

– Eventuellt finns det intresse att införa mer vegetarisk­t i skolor då.

I SKOLORNA i Åbo serveras vegetarisk­t varje dag. Suvi Haukioja, serviceche­f vid Åbo stad, uppger att det sedan ett par år tillbaka varje dag finns ett vegetarisk­t alternativ att välja i stadens högstadier och gymnasier.

– Därutöver serveras vegetarisk mat åt alla en dag i veckan i alla skolor. Vi utreder också möjlighete­n att införa mer vegetarisk­t i lågstadier.

I S:T OLOFSSKOLA­N i Åbo verkar den ”vanliga” maten fortfarand­e vara mer populär bland eleverna än det vegetarisk­a alternativ­et. Freja Ketola, Ida Kronlund, Ronja Saarenpää, Freja Isaksson och Iris Nurmi som sitter och lunchar i matsalen uppger ändå att de ibland väljer vegetarisk­t.

– Det brukar variera vilket alternativ vi väljer. Ibland är det vegetarisk­a alternativ­et nog bättre, säger flickorna. I SAMMA bord sitter också Ellinor Skön som är vegetarian.

– Jag har aldrig ätit kött men fisk äter jag nog. Jag tycker den vegetarisk­a maten i skolan är helt ok, men den kunde nog vara bättre.

I LÄRARBORDE­T uppger elevhandle­daren Kim Johansson att han oftast äter vegetarisk­t.

– Eleverna har kanske ännu någon slags fördomar men bland lärarna är det vegetarisk­a alternativ­et populärt.

Johansson tycker överlag att skolmaten är bra.

 ??  ?? VARIERAR SIN KOST. Petra Eriksson, elev i S:t Olofsskola­n, är allätare men väljer ibland det vegetarisk­a alternativ­et i skolmatsal­en.
VARIERAR SIN KOST. Petra Eriksson, elev i S:t Olofsskola­n, är allätare men väljer ibland det vegetarisk­a alternativ­et i skolmatsal­en.
 ?? KLARA FÄLT ?? PRAXIS VARIERAR. I högstadier och gymnasier i Åbo finns dagligen ett vegetarisk­t lunchalter­nativ och eleverna får själva välja om de äter vegetarisk­t eller inte. I skolorna i Pargas och Kimito är en elev som vill äta vegetarisk­t tvungen att först träffa skolhälsov­årdaren och få ett intyg.
KLARA FÄLT PRAXIS VARIERAR. I högstadier och gymnasier i Åbo finns dagligen ett vegetarisk­t lunchalter­nativ och eleverna får själva välja om de äter vegetarisk­t eller inte. I skolorna i Pargas och Kimito är en elev som vill äta vegetarisk­t tvungen att först träffa skolhälsov­årdaren och få ett intyg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland