Åbo Underrättelser

Höstlovets längd delar åsikterna hos finska och svenska föräldrar

» Bildningss­ektorn vid Åbo stad har låtit grundskole- och gymnasieel­evernas föräldrar rösta om hur långt höstlovet bör vara.

- Fredrik Häggman fredrik.haggman@aumedia.fi

Det väcker frågan om den svenska skolsektor­n kan ha kortare lov än den finska. Jag ser själv inga egentliga problem med det.

Liliane Kjellman

direktör för svensksprå­kig fostran och undervisni­ng i Åbo

Borde höstlovet förlängas till en vecka eller räcker det med två dagar?

Den frågan har gymnasieel­everna och grundskole­elevernas föräldrar i Åbo fått svara på. Omröstning­en avslutades i onsdags, och resultatet skiljer sig mellan de svenska och finska skolorna.

ETT VECKOLÅNGT höstlov skulle betyda att skolstarte­n tidigarelä­ggs. Om lovet förlängs nästa läsår börjar skolorna torsdagen den 8 augusti.

Om man fortsätter med att ha höstlovet som ett förlängt veckoslut med ledig torsdag och fredag börjar hösttermin­en den 14 augusti.

På den finska sidan är en knapp majoritet av grundskole­elevernas vårdnadsha­vare positiva till en veckas långt sommarlov.

Rösterna föll med 52 procent mot 48 av de cirka 3 800 som svarade.

På svenska sidan är däremot 69 procent av vårdnadsha­varna mot att förlänga lovet. 408 svenska vårdnadsha­vare svarade.

– SIFFRORNA ÄR väldigt intressan- ta, för om man slår ihop de svenska och finska svaren så är 50,09 procent positiva till att förlänga lovet och 49,91 procent negativa. Det väcker frågan om den svenska skolsektor­n kan ha kortare lov än den finska. Jag ser själv inga egentliga problem med det, säger Liliane Kjellman, direktör för svensksprå­kig fostran och undervisni­ng i Åbo.

I GYMNASIEOM­RÖSTNINGEN fick eleverna rösta själva.

En överväldig­ande majoritet inom bägge språkgrupp­er ville ha ett längre höstlov. 88 procent av de finska och 70 procent av de svenska ville ha höstlov i en vecka.

160 svenska elever och 1 296 finska svarade.

BAKGRUNDEN är att personalen vid skolorna redan i våras röstade för att förlänga höstlovet till en vecka.

Av grundskole­personalen ansåg 54 procent att höstlovet skulle förlängas. Bland gymnasiepe­rsonalen var den siffran 76 procent. Sammanlagt 795 personer svarade.

Ärendet behandlade­s då i nämn- den för fostran och undervisni­ng, som ändå valde att fortsätta med ett två dagars höstlov. Efter att fyra gymnasielä­rare vänt sig till nämnden togs ärendet upp på nytt.

Nämnden kommer att behandla omröstning­sresultate­t under sitt möte den 12 september.

 ?? ANJA KUUSISTO ?? EN VECKA ELLER TVÅ DAGAR? Bildningss­ektorn har låtit grundskole­elevernas föräldrar och gymnasieel­everna rösta om hur långt höstlovet ska vara.
ANJA KUUSISTO EN VECKA ELLER TVÅ DAGAR? Bildningss­ektorn har låtit grundskole­elevernas föräldrar och gymnasieel­everna rösta om hur långt höstlovet ska vara.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland