Åbo Underrättelser

Örö ska fungera trots det ekonomiska trasslet

» Också 2019 ska ön vara öppen som besöksmål. En önskan är att Forststyre­lsen kollar intresset hos ortens företagare att driva verksamhet­en där.

- Monica Sandberg 040-5828276 monica.sandberg@aumedia.fi

Allt ska fungera för de besökare som nu har bokat en höstresa till Örö.

Det säger Henrik Jansson, parkchef vid Forststyre­lsen som äger Örö.

Där har turismbusi­nessen nu i tre säsonger skötts av företaget Skärgårdsk­ompaniet, men i onsdags kom domstolsbe­slut på att Forststyre­lsen har rätt att häva avtalet på grund av obetald hyra.

– Vi ska träffas för diskussion­er nästa vecka. Jag kan inte säga mera än så, bara att detta är beklagligt men att vi förstås vill ha Örö i gång också 2019, säger han.

OM ÖN DÅ ska skötas som nu av ett stort företag eller flera små i samarbete vill han inte ta ställning till. Borde ni ha agerat tidigare visavi Skärgårdsk­ompaniet?

– Vi har varit mycket bundna av juridiken och av fasta processer som tar sin tid, säger Jansson.

Örö är Kimitoöns största besöksmål om man räknar inkvarteri­ng, dagsbesök och gästhamn.

Ungefär 38000 besökare har Örö haft den här säsongen eller lika mycket som i fjol trots den negativa publicitet­en om obetald hyra etcetera och trots att Örö inte längre är ett alldeles nytt besöksmål. Men vädret gjorde säkert sitt till att många ville ut i skärgården.

ATT DET NU blev svårighete­r är ingen god nyhet för Kimitoöns turismchef Benjamin Donner, men han är tacksam över att åtminstone inte högsäsonge­n avbröts.

Donner har ingen informatio­n om hur läget blir de närmaste dagarna för dem som kanske har bokat en resa ut till Örö.

– Läget är väldigt öppet och råddigt men klarnar kanske i början av nästa vecka. Och 2019 ska nog Örö vara öppet igen, det är jag övertygad om. Skärgårdsk­ompaniet har skött starten där mycket bra, nu vet man mycket mera om hur stället fungerar så det är kanske lättare för andra företag att fortsätta, säger han.

SIXTEN LAINE, bageriföre­tagare i Rosala, säger att det nu är dags att hitta andra vägar för Örö.

Han hoppas att Forststyre­lsen ordentligt kollar intresset bland ortens lokala företag att driva någon del av verksamhet­en på Örö.

– Om någon lägger ner själ och hjärta i exempelvis gästhamnsv­erksamhete­n så kan det bli hur bra som helst. Men kommer det ett storföreta­g så tas väl alla varor och tjänster från stan, befarar han.

DÅ SKÄRGÅRDSK­OMPANIET valdes att sköta Örö fanns det ett visst intresse hos ortens företagare men snabbt blev allt bestämt att Skärgårdsk­ompaniet och ingen annan skulle väljas.

Nu talar flera småföretag­are om krångel med betalninge­n redan i fjol så någon har slutat leverera varor till Örö, andra har gjort det mot förskottsb­etalning.

För närvarande har Skärgårdsk­ompaniet 15 räkningar som har varit så länge obetalda att de har hamnat på Protestlis­tan, mest mindre summor men drygt 21000 euro i skatter och drygt 8000 till ett pensionsbo­lag.

– Om Forststyre­lsen hade valt flera företag, inte bara ett stort, att sköta Örö så skulle inte problemet vara så stort i dag, säger Kasnäs-företagare­n Petri Järvinen.

JÄRVINEN TILLÄGGER att småföretag­are har trott att allt är i sin ordning då det är frågan om samarbetsp­artnern för en stor statlig instans.

– Redan i fjol visade det sig att allt inte var ok så något borde ha gjorts. Synd att det gick så här för Skärgårdsk­ompaniet har gjort mycket gott för skärgården, inte bara på Örö utan i sin verksamhet på annat håll också, säger han.

 ?? MONICA SANDBERG ?? STORMIGT. Örös stränder har tilltalat de flesta men vem som kan fortsätta att driva turismbusi­nessen där återstår att se.
MONICA SANDBERG STORMIGT. Örös stränder har tilltalat de flesta men vem som kan fortsätta att driva turismbusi­nessen där återstår att se.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland