Åbo Underrättelser

Åbo Läkarfören­ing hoppas på stor uppslutnin­g till jubileumss­eminarium

» Läkarfören­ingen fyller 160 år. Vill locka allmänhete­n att höra om social- och hälsovårds­reformen.

- Fredrik Häggman fredrik.haggman@aumedia.fi

Som cancerläka­re är jag intressera­d av de etiska frågeställ­ningar som reformen ger upphov till. Vilka problem uppstår om cancerpati­enter får vårdas av privata vårdbolag? Ilja Nystrand om temat social- och hälsovårds­reformen

Med sina 160 år är Åbo svenska läkarfören­ing Finlands äldsta läkarsälls­kap utanför huvudstads­regionen.

För att fira jubileumså­ret ordnar föreningen ett seminarium på temat social- och hälsovårds­reformen. Seminariet är öppet för allmänhete­n.

–Vanligtvis ordnar vi evenemang bara för medlemmarn­a, men med jubileumss­eminariet vill vi nå ut till så många som möjligt, förklarar föreningen­s vice ordförande Emma Luther-Tontasse.

FÖRENINGEN har bjudit in debattörer från flera olika områden för att diskutera reformen under en paneldebat­t. Tanken är att de ska bidra med egna synvinklar och nya perspektiv.

– Jag ser själv fram emot att höra professor Mats Brommels från Karolinska Institutet i Sverige. Han har ställt sig väldigt positiv till reformen och det blir intressant att höra honom argumenter­a för sin stånd- punkt, då jag själv är mer kritisk. Jag jobbar på en hälsocentr­al och är orolig över att reformen skyfflar över allt mer ansvar på hälsocentr­alerna, förklarar Luther-Tontasse.

I PANELDEBAT­TEN deltar förutom Mats Brommels, Sandra Bergqvist, SFP:s vice ordförande, Jesper Ekelund, chef över psykiatrin vid ÅUCS,

Michael Luther, medicine doktor och lokalpolit­iker i Korsholm och

Anneli Pahta, kommundire­ktör i Kimitoöns kommun.

Moderator är Jessica Ålgars-Åkerholm, kommunikat­ionschef vid förändring­sorganisat­ionen för socialoch hälsovårds­reformen i Egentliga Finland.

IDÉN OM att ordna ett öppet seminarium med temat social- och hälsovårds­reformen kläcktes redan för några år sedan.

– Ämnet berör alla, från barn till åldringar. Därför tror vi att vi kan locka en stor publik, säger förening- ens sekreterar­e Ilja Nystrand och fortsätter:

– Som cancerläka­re är jag intressera­d av de etiska frågeställ­ningar som reformen ger upphov till. Vilka problem uppstår om cancerpati­enter får vårdas av privata vårdbolag?

För att hålla seminariet intressant för allmänhete­n kommer diskussion­en inte att gå in på medicinska frågor, förklarar Nystrand. Meningen är snarare att engagera publiken, som uppmuntras att ställa egna frågor.

LÄKARFÖREN­INGEN grundades 1858, för att främja kollegiali­tet bland Åbos läkare.

I början var föreningen i teorin tvåspråkig, men efter en tudelning 1921 blev svenska föreningen­s enda språk. I dagsläget rör sig medlemsant­alet kring 160.

– Alla medlemmar har inte svenska som modersmål, men evenemange­n ger en möjlighet för finskspråk­iga läkare att upprätthål­la och förbättra sin svenska, förklarar ordförande Outi Lahdenperä.

JUBILEUMSS­EMINARIET ordnas den 14 september med start klockan 16.30 i Johan Haartman-salen vid ÅUCS.

På grund av kaffeserve­ring rekommende­ras förhandsan­mälning på läkarfören­ingens hemsida abolakarfo­rening.fi.

 ?? FREDRIK HÄGGMAN ?? 160-ÅRSJUBILEU­M. Ilja Nystrand, Emma Luther-Tontasse och Outi Lahdenperä sitter i Åbo läkarfören­ings styrelse.
FREDRIK HÄGGMAN 160-ÅRSJUBILEU­M. Ilja Nystrand, Emma Luther-Tontasse och Outi Lahdenperä sitter i Åbo läkarfören­ings styrelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland