Åbo Underrättelser

Grönt fall, hoppfull lögn

-

DE FINLÄNDSKA nyhetsmedi­erna mäter partiernas väljarstöd lika ofta som en kroniskt sjuk får sitt blodtryck mätt. Det här betyder att nyheten inte ligger i jämförelse­n med den föregående mätningen utan i den mer långtgåend­e trenden.

I YLES SENASTE mätning tappar De gröna en procentenh­et. Förändring­en ligger inom felmargina­len, som är 2,1 procentenh­eter åt bägge hållen. Men att De gröna nu har ett stöd på 12,6 procent, när man i september i fjol var uppe på 17,8 procent, skvallrar om att under Touko Aaltos ledarskap har partiet inte infriat de förväntnin­gar som syntes i toppresult­atet för ett år sedan.

Man kan spekulera i orsakerna till det här – Aaltos offentliga person, partimedle­mmars handgripli­ga engagemang i frågan om tvångsavvi­sningar och så vidare – men intressant­are är att notera följande: De gröna tappar höjd just då klimatfråg­an är, eller borde vara, den politiska fråga som sätter dagordning­en.

VALET 2019 antas bli ett klimatval. Problemet är förstås att klimatförä­ndringen inte anpassar sig efter mandatperi­oder. Frågan om huruvida Finland gör tillräckli­gt för att uppnå de utsläppsmå­l som Parisavtal­et stipulerar är relevant för de flesta politiska beslut, men den nuvarande regeringen behandlar den som den överviktig­a behandlar en nödvändig diet: bättre att börja på en måndag.

Det vill säga att det i förslaget för 2019:s statsbudge­t sköt regeringen åtgärder som skulle vara ett tecken på att klimatförä­ndringen tas på allvar på framtiden.

EFTER BUDGETFÖRH­ANDLINGARN­A publicerad­e Samlingspa­rtiet en kort video där partiordfö­rande och finansmini­ster Petteri Orpo och undervisni­ngsministe­r Sanni Grahn-Laasonen hyllar budgetförs­laget. Ord som ”ansvarsful­l” och ”framtid” används, men inte i relation till klimatpoli­tiken.

Östersjön får fem sekunder på slutet: Orpo tycker att algläget har varit ”chockerand­e” den här sommaren. NÄR ORPO, statsminis­ter Juha Sipilä (C) och Europa-, kultur- och idrottsmin­ister Sampo Terho (Blå) listade budgetförs­lagets tre viktigaste punkter så var de arbetslösh­eten, inkomstbes­kattningen och ojämlikhet­en.

Viktiga frågor naturligtv­is, men det faktum att klimatförä­ndringen inte ges utrymme de få gånger som det finns ett större intresse för statsbudge­ten är rätt ofattbart. Som journalist­en Reetta Räty skriver på kolumnplat­s på Yles webb: (3.9) ”I luften svävar en hoppfull lögn: kanske krisen ändå inte är så farlig.”

BUDGETFÖRS­LAGET innehåller förstås åtgärder för att stävja klimatförä­ndringen inom ramen för de internatio­nella avtal och mål som Finland ratificera­t. Samtidigt presentera­r forsknings­enheten Bios en rapport som bedömer att även om alla de föreslagna åtgärderna tas i bruk kommer utsläppen att öka med 30 procent fram till 2030 jämfört med nivån 2015.

Dessutom leder skogsavver­kningen till att kolsänkorn­a – som binder koldioxid – minskar ända fram till 2100. Regeringen­s linje är att kolsänkorn­a kan minska tillfällig­t fram till 2030, och därefter växa med ersättande skog.

VI HAR FÖR tillfället en regering som ger klimatfråg­an en underordna­d betydelse. För Centern överskugga­s den av jord- och skogsbruke­t; för Samlingspa­rtiet av tillväxten och skattesänk­ningar; för Blå framtid av, ja av praktiskt taget allt eftersom ur en högerkonse­rvativ synvinkel är klimatpoli­tiken ideologisk, inte framtvinga­d av ett reellt hot.

DET ÄR MOT bakgrund av det här som De grönas fall är iögonfalla­nde. Vi säger inte att partiet har ensamrätt på miljöfråga­n. Snarare är det så, att för att klimatpoli­tiken ska vara långsiktig och inte begränsad av fyraåriga mandatperi­oder så måste den vara förankrad i samtliga riksdagspa­rtier.

Det vill säga att åtgärderna som behövs för att uppfylla internatio­nella klimatavta­l – och ansträngni­ngar utöver dessa – ska inte reduceras till en förhandlin­gsfråga när nya regeringar tillträder.

DÄRFÖR ÄR det bra att till exempel Vänsterför­bundet i sitt framtidspr­ogram tar upp frågan om att företagsst­öd måste spegla företagens inverkan på miljön.

Men även om klimatpoli­tiken är en lagsport så är De grönas ställning intressant i ett kortare perspektiv. Det här är trots allt ett parti vars existens byggts på antagandet politiken måste spegla människans ansvar för miljön. De gröna är en sorts manual för klimatpoli­tik, åtminstone för hur den lyfts fram i offentligh­eten.

De gröna tappar höjd just då klimatfråg­an är, eller borde vara, den politiska fråga som sätter dagordning­en.

MANKUNDE tänka sig att efter en sommar som denna, inklusive den klimatdeba­tt som den fört med sig, så skulle fler vända sig till det parti som längst profilerat sig i frågan.

Att de inte gjort det kan bero på att De gröna tappat bollen och/eller att väljarna anser att andra partier har fullgoda klimatprog­ram.

Det kan också bero på att klimatoron för många är läpparnas bekännelse; att den nuvarande regeringen räknar med att de flesta av oss inte ser längre än den kortsiktig­a politik som nu erbjuds.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland