Åbo Underrättelser

Studielive­t utifrån

- Fredrik Häggman

Jag upplever en ny sorts höst i Åbo. För första gången sedan jag flyttade hit 2012 behöver jag inte traska till kårkanslie­t för att hämta årets läsårsdeka­l. För första året sedan 1997 ska jag inte sitta vid någon skolbänk.

Men i den här staden undkommer man inte studenter eller studielive­t så lätt.

DEN SENASTE TIDEN har jag suttit rätt många kvällar här på Logomo. Vid niotiden har jag trampat i väg hemåt mot Kuppisområ­det. Vägen går genom centrum, över Dombron och snett över Domkyrkoto­rget.

I takt med att hösten krupit sig närmare har jag kunnat urskilja allt fler färgglada halare i parkdunkle­t. Någon kväll skymtar jag en grupp sopsäckskl­ädda nya studerande, innan jag snabbt susar iväg.

DEN HÄR VECKAN når gulnäbbarn­as studielivs­introdukti­on sin kulmen då ÅA:s stora föreningar håller sina gulisintag­ningar. Intagninga­rna och studenttra­ditionerna uppmärksam­mas ofta i medierna, inte sällan ur ett problemati­serande perspektiv.

Ibland med all rätt, som när ämnesfören­ingar vid Helsingfor­s universite­t planerade en intagning med flyktingkr­istema 2016, ibland mer för att det är ett aktuellt ämne som många har en relation till.

Också i år har jag sett finlandssv­enska medier skriva om alkoholhet­s och förnedring i samband med intagninga­r.

UTIFRÅN MINA kvällsspan­ingar ser gulisintag­ningarna ändå ganska städade ut, låt gå att jag bara skrapar ytan.

Jag surfar in på Österbottn­iska nationens facebook-grupp och läser: ”På ÖN:s gulisintag­ning behöver du varken spela gäddrugby eller klädpoker”.

Frågan väcks: har inställnin­gen till alkoholen förändrats?

JAG AKTAR MIG alltid noga för att förväxla större, samhälleli­ga förändring­ar, med upplevda förändring­ar som kanske bara sker i den kontext jag rör mig i. Alla har vi vår egen bubbla, och studentern­as bubbla är inte längre min.

Men känslan att alkoholins­tällningen förändrats har bekräftats av bland andra THL, som i veckan meddelade att unga dricker mycket mindre än förr.

Ingen ska behöva förnedras eller tvingas dricka alkohol under sin gulnäbbsti­d, och jag försöker inte förringa någons egna upplevelse­r.

Men det verkar som att studentern­a själva klarar av att rensa bort opassande traditione­r.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland