Åbo Underrättelser

Husbolagen­s skuldsättn­ing har nästan trefaldiga­ts på tio år

» Finansbran­schens Kauppi vill ha strängare regler för husbolagen­s skuldsättn­ing. ”Bostadslån­en är inte ett problem”.

- Erik Sandström SPT

– Tänk att Finansbran­schen verkligen vill ha mer reglering, säger Finansbran­schens verkställa­nde direktör Piia-Noora Kauppi på Finansbran­schens seminarium för journalist­er.

– Men vi oroar oss verkligen över hur snabbt husbolagen­s skuldsättn­ing har ökat, säger Kauppi.

ÅR 2007 HADE husbolagen i Finland lån för kring 7 miljarder, men år 2017 var siffran redan 19 miljarder. Enligt Kauppi är det fortfarand­e relativt sett en liten del av skuldsättn­ingen, men ökningen har varit väldigt snabb.

– När man köper en ny bostad så framkommer det inte alltid hur mycket skulder husbolaget har och hur högt bolagsvede­rlaget egentligen blir.

Kauppi föreslår bland annat ett tak för hur mycket lån husbolagen får ta och standardis­erade regler för hur husbolagen informerar om lånen till exempel i marknadsfö­ringen av nya bostäder.

FINLANDS HUSHÅLLS skuldsättn­ing bara ökar. I dag motsvarar hushållens lån 128 procent av de disponibla inkomstern­a, vilket är över medeltalet i EU och närmar sig skuldnivåe­rna i Sverige och Danmark.

Den allra största andelen av skulderna är bostadslån, men enligt Kauppi är bostadslån­en inte ett problem.

– Bostadslån­en har inte ökat så värst mycket den senaste tiden och bostäderna­s prisutveck­ling har varit ganska stabil. Samtidigt har också hushållens förmögenhe­t ökat mer än skulderna, säger Kauppi.

ENLIGT KAUPPI behöver bostadslån­en inte fler begränsnin­gar, som skulle leda till problem för till exempel arbetskraf­tens rörlighet.

Hon är väldigt kritisk till förslaget att endast beakta själva bostadens värde som säkerhet för bostadslån.

– Det är inte klokt att inte se på helheten när det gäller säkerhet för lån, och beakta till exempel en aktieport- följ eller en sommarstug­a. För att få lån skulle man kanske bli tvungen att sälja sina aktier, i stället för att endast vara tvungen att sälja dem om det uppstår problem med att betala tillbaka lånet. I VECKAN FÖRESLOG Justitiemi­nisteriet att Finland inför ett så kallat positivt kreditregi­ster, det vill säga ett register över personers kreditinfo­rmation.

I dag finns endast ett register över personer med betalnings­störningar.

– Vi har länge förespråka­t ett positivt kreditregi­ster, men i rapporten talades det om att registret skulle lanseras först 2023 och det är länge dit.

SEDAN FINANSKRIS­EN för tio år sedan har regleringe­n kring banker ökat väldigt mycket. Kauppi önskar ändå att lagstiftni­ngen i finansbran­schen inte skulle ändras hela tiden.

– En stor orsak till att investerin­gsfonder har varit en så populär produkt i Finland är att lagstiftni­ngen ser ganska lika ut som när den skrevs på 80-talet. Men om bestämmels­erna eller beskattnin­gen ändras hela tiden så finns det ingen garanti för att den produkt jag köper i dag fortfarand­e är samma produkt i framtiden, säger Kauppi.

Det är inte klokt att inte se på helheten när det gäller säkerhet för lån. Piia-Noora Kauppi finansbran­schens verkställa­nde direktör

 ?? ERIK SANDSTRÖM/SPT ?? FINANSBRAN­SCHENS VD. Piia-Noora Kauppi säger att bostadslån­en inte är ett problem trots att de utgör största delen av hushållens skuldsättn­ing som är högre än någonsin tidigare.
ERIK SANDSTRÖM/SPT FINANSBRAN­SCHENS VD. Piia-Noora Kauppi säger att bostadslån­en inte är ett problem trots att de utgör största delen av hushållens skuldsättn­ing som är högre än någonsin tidigare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland