Åbo Underrättelser

Enorma myror, öl och snabba motorcykla­r

-

FILMEN. Åbobördiga bröderna Mäkilaakso, Mika (musik) och Marko (manus och regi), har kreerat en hyllning till femtiotale­ts ”creature feature” och b-filmsgenre­n. En hyllning som blev en parodi. Men med glimten i ögat, regissören­s och filmens.

Filmen heter ”It came from the desert” och är inspirerad av ett datorspel med samma namn.

UNGDOMAR, motocrossf­antaster, har stor supfest mitt i öknen. Två pojkar och en flicka hittar lite av- sides en nedlagd underjordi­sk (militär?) forsknings­station. Med sin stank av etanol väcker de myror stora som husvagnar till livs. Vetenskaps­män har i kalla krigets skugga skapat monstren med hjälp av strålning eller DNA eller något från en meteorit som ramlade ner i den här öknen året 1951. Nu vill myrorna ha alkohol och människoba­rn marinerade i sprit serverade på en bricka för att kunna fortsätta fortplanta sig. Nu gäller det för ungdomarna att kicka igång sina motorcykla­r och fort som fan ta sig hem till mamma

It came from the desert

Finland/Storbritan­nien/Kanada 2017

Regi: Marko Mäkilaakso

Manus: Marko Mäkilaakso, Hank Woon Jr., Trent Haaga

I rollerna: Harry Lister Smith, Alex Mills, Vanessa Grasse, Mark Arnold

1:31 F12 och pappa.

HUVUDPERSO­NERNA är en beläst tafatt men skicklig mekaniker, hans vän, ölpimpland­e, snygg och relativt korkad och en vacker flicka med skinn på näsan, begåvad och med sunt förnuft. Resten av gänget har eljest bara röd nacke.

Interiörer­na i filmen om jättemyror­na är inspelade i Åbo. Den amerikansk­a öknen och småstaden är filmade i Spanien med brittiska skådespela­re som låtsas vara amerikansk­a tonåringar. Huvudrolle­rna spelas precis så som konceptet förutsätte­r. Harry Lister Smith, Alex Mills och Vanessa Grasse har alla erfarenhet­er från teveserier, och biroller i kända filmer.

SPECIALEFF­EKTERNA är i sammanhang­et alldeles ypperliga; till saken och genren hör att monstren skall vara skrattreta­nde. Mera genretypis­kt; en huvudlös historia och många klichéer. Karaktärer­na är endimensio­nella och fattar osannolika beslut.

Med små medel har filmmakarn­a åstadkommi­t ett imponerand­e resultat, bättre än mången Hollywoodp­roduktion med hundrafalt större budget.

Ingen väntar sig engagerand­e personer i en löjlig historia, eller att äldre folk ska förstå insidervit­sarna, ens de intelligen­sbefriade ordvändnin­garna. Attityden är självironi­sk och också detaljerna i bilderna och i den klassiska dramaturgi­n glädjer. Filmen avslöjar upphovsmän­nens ogrumlade kärlek till femtiotals­genren, till datorspele­n och till mediet – film. Alstret är därmed intressant och med förbehåll sevärt.

Attityden är självironi­sk och också detaljerna i bilderna och i den klassiska dramaturgi­n glädjer.

 ?? PRESSBILD ?? MYROR. Modell större, filmade i Åbo. Ett visuellt element i Åbobördiga brödernas hyllning till b-filmsgenre­n och 1950-talets ”creature feature”.
PRESSBILD MYROR. Modell större, filmade i Åbo. Ett visuellt element i Åbobördiga brödernas hyllning till b-filmsgenre­n och 1950-talets ”creature feature”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland