Åbo Underrättelser

Efter 134 år intar Jane Eyre ÅST:s scen igen

» Charlotte Brontës klassiker, där händelsern­a är förlagda till 1800-talets klassamhäl­le i England visas på Åbo svenska teater.

- Kim Lund 040-587 3759/kim.lund@aumedia.fi

På torsdag är det premiär på föreställn­ingen ”Jane Eyre” på Åbo svenska teaters stora scen. Det har gått 134 sedan pjäsen visades här förra gången, men tematiken håller än i dag, säger regissören Susanna Airaksinen.

– Romanen var redan på sin tid en klassiker och föregångar­e som kombinerad­e olika stilar och som beskrev människans inre värld. Och just det här intressera­r mig, att få den inre världen att kännas i salongen.

JANE EYRE ( Tuuli Heinonen) är en fattig, föräldralö­s flicka som några kallar för ful. Hon får jobb som guvernant hos Edward Rochester ( Aaro Wichmann). Tycke uppstår, men problemet är att Rochester redan är gift.

Charlotte Brontë skrev boken som beskrivs som en av den brittiska litteratur­ens klassiker år 1847.

– Mycket har ändrats sedan dess, men människan är fortfarand­e den samma och jag kan identifier­a mig med Janes historia, säger Airaksinen.

OCKSÅ huvudrolls­innehavare­n Heinonen säger att hon känner igen sig själv i berättelse­n om Jane Eyres liv.

Att sätta sig in i rollen har varit en jättestor utmaning men en angenäm sådan, säger hon.

– Jag har svårt att tänka mig att ha gjort det här utan den här fan- tastiska gruppen och den här galna processen. Vi började repetition­erna med att leka i två dagar och den här lekfullhet­en har följt med hela tiden och gjort utmaningen till en njutning.

FÖR SCENOGRAFI och dräktplane­ring står Pirjo Liiri-Majava som genom den visuella rikedomen och surrealism­en på scenen vill beskriva överflödet och skörheten i Janes inre värld.

Sminkösen Sabina Segerström har inspirerat­s av vintage och drag queen-stilen för att ytterligar­e stärka de visuella elementen på scenen.

Scenmusike­n spelas live av Kari Mäkiranta.

– Musiken har en egen dramaturgi, även om vi inte gör en musikal. ”Jane Eyre” är en berg-och-dalbana av känslor, där musiken och ljuden avbildar huvudperso­nens intuition, säger Mäkiranta.

ATT SÄTTA upp en 171 år gammal klassiker på anrika Åbo svenska teater ger föreställn­ingen en extra krydda, säger regissören Airaksinen.

– Teatern är lite som ett spökhus, och jag väntar bara på att få se den vita damen.

● Premiär det på torsdag klockan 19.00.

Vi började repetition­erna med att leka i två dagar och den här lekfullhet­en har följt med hela tiden och gjort utmaningen till en njutning.

Tuuli Heinonen /Jane Eyre

 ?? KIM LUND ?? JANE EYRE. Tuuli Heinonen gör rollen som Jane Eyre i ÅST:s uppsättnin­g av 1800-tals klassikern.
KIM LUND JANE EYRE. Tuuli Heinonen gör rollen som Jane Eyre i ÅST:s uppsättnin­g av 1800-tals klassikern.
 ??  ?? AKTUELL ÄN I DAG. Regissör Susanna Airaksinen och delar av ensemblen. Jag kan identifier­a mig med Janes känslor, säger hon.
AKTUELL ÄN I DAG. Regissör Susanna Airaksinen och delar av ensemblen. Jag kan identifier­a mig med Janes känslor, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland