Åbo Underrättelser

Interback spelar inte förrän misstankar­na om matchfixni­ng är utredda

» Sportchef Vesa Mäki påpekar att spelaren varken är dömd eller har pekats ut av Finlands etiska idrottscen­ter (SUEK).

- Fredrik Häggman fredrik.haggman@aumedia.fi

LIGAFOTBOL­L. Under söndagens match mellan HJK och Inter väcktes misstankar om matchfixni­ng efter en serie märkliga spelsekven­ser.

Till följd av misstankar­na har Finlands etiska idrottscen­ter SUEK startat en utredning.

SPEKULATIO­NERNA i media har främst handlat om kantspelar­en Abdoulie Mansally, som i matchens slutskede stod för flera misstänkta felpassnin­gar.

Ett av misstagen ledde till ett HJKmål, då Mansally spelade bollen löst mot eget mål med följden att en HJK-spelare enkelt blev fri med målvakten.

– Vi blev chockerade när vi fick höra om misstankar­na. Vi fördömer matchfixni­ng och hjälper SUEK med utredninge­n, men så länge som ingen dom har fallit står vi bakom alla våra spelare, berättar Inters sportchef Vesa Mäki.

MANSALLY har inte deltagit i lagets träningar under veckan, vilket enligt Mäki beror på en sedan tidigare bokad resa.

– Hans fru som bor i USA har beräknats att föda den här veckan, och eftersom vi inte har några matcher på grund av landslagsu­ppehållet så fick han tillåtelse att åka. Det har inget med misstankar­na att göra, förklarar Mäki.

På grund av händelsern­a kommer Mansally ändå inte att spela förrän utredninge­n är klar.

–Abdoulie har varit i centrum för mediedreve­t och han har säkert svårt att fokusera just nu. Därför kommer han inte att spela förrän saken är utredd. INOM RAMARNA för utredninge­n har SUEK nu hört flera av spelarna, men man säger inte vilka det handlar om eller om det är fler än en spelare som utreds.

Samtidigt utreder man också spelmarkna­den, för att se om avvikande vadslagnin­gsbeteende kan observeras i samband med matchen. Polisen har ännu inte kopplats in.

–I nuläget kan vi inte utesluta någotdera alternativ­et: det kan vara så att matchfixni­ng ägt rum, men det kan lika gärna vara så att det inte gjort det, berättar utrednings­chef Jouni Ikonen.

Han poängterar också att SUEK inte har gett ut några namn på vem eller vilka som misstänks.

Ikonen hoppas vara klar med utredninge­n tills landslagsu­ppehållet är över nästa vecka, men menar att det ännu är för tidigt att säga om tidtabelle­n håller.

 ?? FREDRIK HÄGGMAN ?? MISSTÄNKT FUSK. Ingen specifik spelare har pekats ut, men i media har Abdoulie Mansallys (uppe till vänster) märkliga felpassnin­gar väckt uppmärksam­het. Bilden från en tidigare match under säsongen.
FREDRIK HÄGGMAN MISSTÄNKT FUSK. Ingen specifik spelare har pekats ut, men i media har Abdoulie Mansallys (uppe till vänster) märkliga felpassnin­gar väckt uppmärksam­het. Bilden från en tidigare match under säsongen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland