Åbo Underrättelser

Tillförlit­ligare än tidigare

- Sebastian Backman SPT

Genom att omformuler­a frågorna lite kan man trolla fram siffror som gör att motionen i Finland fördubblas. UKK-institutet­s ledare Tommi Vasankari om tidigare oprecisa undersökni­ngsmetoder.

• • rade.

Till exempel kräver de gamla rekommenda­tionerna att man måste röra på sig minst i tio minuter åt gången för att det ska räknas.

Vasankari erkänner att rekommenda­tionen var ett misstag från första början. Det är en kvarleva från en forskning från 90-talet, då man kom fram till att rörelse i tio minuter har positiv effekt.

– Men det finns inga bevis på att rörelse i till exempel åtta minuter inte skulle hjälpa. I framtiden ska all rörelse räknas. Intervallt­räning kan vara mycket effektivt och intensitet­en spelar roll.

DE SENASTE ÅREN har finländarn­as fysiska färdighete­r inte förändrats märkbart.

Precis som i den nya undersökni­ngen fick deltagarna i en undersökni­ng för sju år sedan genomföra ett gångtest. Resultaten i de båda undersökni­ngarna är nästan identiska.

Europa-, kultur- och idrottsmin­ister Sampo Terho säger att riksdagen ännu i höst ska behandla åtgärder för att öka finländarn­as fysiska aktivitet.

 ?? SEBASTIAN BACKMAN/SPT ?? UKK-INSTITUTET­S LEDARE. Tommi Vasankari hoppas att forsknings­resultatet ska leda till precisa åtgärder.
SEBASTIAN BACKMAN/SPT UKK-INSTITUTET­S LEDARE. Tommi Vasankari hoppas att forsknings­resultatet ska leda till precisa åtgärder.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland