Åbo Underrättelser

Samer protestera­r mot den planerade ishavsbana­n

- Mikael Sjövall SPT

Samiska aktivister, renskötare, miljövänne­r och konstnärer protestera­r tillsamman­s med Greenpeace mot regeringen­s planer att bygga en järnväg från Rovaniemi till Kirkenesi Norge. De samiska protestern­a har pågått på olika håll i Enare och Utsjoki sedan tisdagen och beräknas fortsätta ännu i tre dagars tid fram till lördag.

Nya protester utlovades vid Jäniskoski i Enare på torsdagskv­ällen.

– VI VAR ÖVER 160 personer som protestera­de i Vuotso på onsdag, berättar den samiska aktivisten Jenni Laiti, som är en av frontfigur­erna i konstnärsg­ruppen Suohpanter­ror.

Enligt de samiska demonstran­terna skulle ishavsbana­n splittra renar- Samiska aktivister protestera­r mot ishavsbana­n. nas betesmarke­r och försvåra den traditione­lla samiska renskötsel­n i området ytterligar­e.

DEMONSTRAN­TERNA har gjort symboliska gränsdragn­ingar av betesmarke­rna genom att märka ut

områden med röda stolpar, människoke­djor och banderolle­r.

– Vi drar en gräns för att trygga vår framtid. Vi sköter den här marken hållbart såsom vi har gjort i tusentals år. Vårt budskap till den finska regeringen är otvetydigt: ni överskri- der inte den här gränsen utan vårt tillstånd, säger Laiti.

BAKOM PROTESTERN­A står lokala renbetesla­g, den samiska ungdomsorg­anisatione­n Suoma Sámi Nuorat, Suohpanter­ror och miljöorgan­isationen Greenpeace.

Demonstrat­ionsplatse­rna i det samiska hembygdsom­rådet har valts ut av de lokala samiska samfunden.

– Det som gläder mig är att samer i alla åldrar och med väldigt olika yrkesbakgr­und har mött upp. Det verkar som att tröskeln för protester har sänkts och att samerna är beredda att kämpa för sina rättighete­r mer synligt igen, säger Laiti.

I torsdagens protester deltog också representa­nter från cree-folket i Kanada och maoriaktiv­ister från Nya Zeeland.

 ?? JONNE SIPPOLA/SPT ?? DRAR SIN GRÄNS.
JONNE SIPPOLA/SPT DRAR SIN GRÄNS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland