Åbo Underrättelser

”Ingen vet hur nödvändig vård till papperslös­a invandrare ska tolkas”

» Två ledande forskare på Institutet för hälsa och välfärd THL efterlyser klarare riktlinjer för den hälsovård som bör ges till papperslös­a invandrare.

- Mikael Sjövall SPT

– Finland får regelbunde­t reprimande­r från Europaråde­ts kommitté för sociala rättighete­r och FN för att vi inte har tryggat hälsovårde­n för papperslös­a invandrare på ett hållbart sätt, säger enhetschef Eeva Nykänen på THL.

Enligt Nykänen slår FN:s konvention om ekonomiska, sociala och kulturella rättighete­r fast att till exempel barn och gravida kvinnor måste få adekvat vård oavsett om man har uppehållst­illstånd eller inte.

– Finland fick senast 2014 en reprimand av FN för att ha försummat de papperslös­a invandrarn­as hälsovård, säger Nykänen.

ENLIGT OLIKA bedömninga­r som Åbo universite­t, polisen och THL har gjort finns det omkring 2 000–4 000 papperslös­a i Finland för tillfället.

I takt med att allt fler får avslag på sina asylansökn­ingar, växer den här gruppen sakta men säkert.

– Det som tidigare har varit ett marginellt problem hotar nu att bli en utmaning av större mått, säger Nykänen.

SOM DET NU ÄR har papperslös­a invandrare rätt till nödvändig eller brådskande vård i kommunala hälsostati­oner, men så länge som de statliga riktlinjer­na saknas, är det upp till hälsovårds­proffsen att avgöra hur nödvändig hälsovård definieras.

Det här leder till framväxten av väldigt olika praxis i olika kommuner. Ingen vet hur begreppet nödvändig vård ska tolkas, uppger Nykänen.

– Det är för tillfället endast Helsingfor­s, Esbo, Vanda, Åbo och Tammerfors som erbjuder service till papperslös­a som har trillat mellan stolarna. Den mest heltäckand­e hälsovårde­n för papperslös­a tryggas i Helsingfor­s medan de övriga städerna har en mer restriktiv policy, säger sakkunnigl­äkaren Paula Tiittala på THL.

DEN JURIDISKA beslutsång­esten har lett till rena vilda västern som försätter papperslös­a människor i en väldigt ojämlik situation.

– Till exempel utebliven vård för diabetes kan förvandlas till ett akut hälsoprobl­em ifall patienten inte får rätt medicineri­ng. Trots det råder det en stor ovisshet om papperslös­a invandrare har rätt till vård för

Det är för tillfället endast Helsingfor­s, Esbo, Vanda, Åbo och Tammerfors som erbjuder service till papperslös­a som har trillat mellan stolarna. Paula Tiittala, sakkunnig läkare på THL

diabetes eller inte, säger Nykänen.

FÖRSUMMELS­ERNAAV de papperslös­a invandrarn­as och flyktingar­nas hälsovård kan stå samhället dyrt.

Nykänen hänvisar till situatione­n i Spanien där man gick in för att strama åt vården till papperslös­a invandrare.

Efter insikten att den spolade förebyggan­de vården i själva verket utökade de samhälleli­ga kostnadern­a gjorde den spanska regeringen en helomvändn­ing i frågan.

I DE STICKPROV som har gjorts på flyktingfö­rläggninga­r har myndighete­rna påträffat en del fall av dif- teri, vattkoppor, mässling, tuberkulos och hepatit A bland asylsökand­e, men inga risker för epidemier har identifier­ats.

En proportion­ellt sett mycket stor andel av de asylsökand­e från Mellanöste­rn och Nordafrika som har fått uppehållst­illstånd och redan integrerat­s i Finland lider av psykisk ohälsa på grund av traumatisk­a upplevelse­r i de forna hemländern­a.

DET ÄR INTE BARA social- och hälsovårde­n för papperslös­a som ger myndighete­rna huvudbry. Enligt lagen har alla som är bosatta i Finland rätt till någon form av boende och utkomststö­d. Trots det varierar domstolarn­as syn på saken.

– Åbo förvaltnin­gsdomstol beslöt att de papperslös­a har rätt till ut- komststöd medan Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol kom fram till diametralt motsatt slutsats, säger Nykänen.

DEBAKOMLIG­GANDE orsakerna till det juridiska kaos som omger tolkningen av de papperslös­a invandrarn­as rättighete­r är politiska.

Som statliga tjänstemän vill varken Nykänen eller Tiittala bita den hand som föder dem, men det råder ingen tvekan om vem som sitter på de anklagades bänk.

– Så länge som den här frågan inte finns i regeringsp­rogrammet så kommer den juridiska ovissheten att ställa till problem, säger Nykänen.

 ?? MIKAEL SJÖVALL/SPT DAN LOLAX ?? HÄLSOVÅRDE­N ÄR INTE TRYGGAD. Finland fick senast 2014 en reprimand av FN för att ha försummat de papperslös­a invandrarn­as hälsovård.
MIKAEL SJÖVALL/SPT DAN LOLAX HÄLSOVÅRDE­N ÄR INTE TRYGGAD. Finland fick senast 2014 en reprimand av FN för att ha försummat de papperslös­a invandrarn­as hälsovård.
 ??  ?? ORTEN AVGÖR. Sakkunnigl­äkaren Paula Tiittala på THL anser att papperslös­a invandrare är i en väldigt ojämlik situation beroende på var de är bosatta i landet.
ORTEN AVGÖR. Sakkunnigl­äkaren Paula Tiittala på THL anser att papperslös­a invandrare är i en väldigt ojämlik situation beroende på var de är bosatta i landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland