Åbo Underrättelser

PLOCKAT

- Henrik Othman Ledare i ÖT

SVERIGE. Med ett SD med en parlamenta­risk styrka mätbar med Socialdemo­kraternas kan partiet inte negligeras. Det är ändå väldigt svårt att tro att partiet kunde ingå i en regering ens om det blir störst – även om Moderatern­a, som förvisso vacklat hir och dit i frågan, gett signaler om att de vore beredda till samverkan.

Den stora, rentav revolution­erande nyheten är att Socialdemo­kraternas ordförande, statsminis­ter Stefan Löfven i en debattarti­kel i Dagens Nyheter (4/9) deklarerat att han är redo att bryta blockpolit­iken samtidigt som han anklagar Moderatern­as Ulf Kristensso­n ska försöka ta makten med hjälp av Sverigedem­okraterna. ”Han är därmed beredd att ge makt åt ett parti som gör skillnad på folk och folk, som vill urholka kvinnors rättighete­r, lämna EU och som inte är säkerhetsp­olitiskt trovärdigt”, skriver Löfven.

Löfven kämpar med kniven på strupen och historiskt låga opinionssi­ffror för Socialdemo­kraterna och också Alliansen läcker till Sverigedem­okraterna.

En kvalificer­ad gissning är att Sverige framöver styrs av en bred koalition, en ohelig allians som kan få svårt att hitta den gemensamma nämnaren.

Men även om SD tvingas till fortsatt opposition­sställning har partiets syn på invandring redan nu tvingat de övriga partierna åt samma håll. Detta kommer att synas i regeringsp­rogrammet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland