Åbo Underrättelser

Små figurer, stor dramatik

-

All rekvisita och all inramning är gjorda utan vassa kanter, det är lent och vänligt. Men att vara med andra är inte alltid mjukt och lätt, och plötsligt vill Katt hellre leka med Kanin.

PJÄSEN. Stina Wirséns små finurliga och mångtydiga barnboksfi­gurer har från början haft potential att spränga gränser och flytta in i andra genrer. De har blivit animatione­r och de har tagit plats på scenen.

Nu står ÅST i tur att turnera med ”Vem?” i regi av Tove Appelgren.

Pjäsen är en dramatiser­ing av och för ensemblen på Månteatern, en ambitiös barn- och ungdomstea­ter med hemmascene­n i Lund. Deras version hade fler figurer och skådespela­re, på ÅST är ramarna för turnerande barnteater tajtare.

Man har valt att ha med Nalle och Katt och Kanin. Två skådespela­re, Ingemar Raukola som Nalle och Anders Slotte som Katt.

SLOTTE SKÖTER också Kanins part, tar på sig en mössa med långa öron, då en kaninentré behövs. Första gången säger han ”Nu är jag Kanin”, och så är det klart med det. Så fungerar leken, och sådana grepp favorisera­r också regin.

Innan historien går igång står skådespela­rna på scenen och känner av hurudana startgropa­rna är: ”Vi går ett varv bakom skynket där, sen börjar det. Man kan räkna ungefär till fem”. Flera barn i publiken räk-

Vem?

av Stina Wirsén

Dramatiser­ing: Pelle Öhlund och Månteatern­s ensemble

Bearbetnin­g och regi: Tove Appelgren

Scenografi och kostym: Milja Salovaara

Musik: Mats Granath

Koreografi: Riina Huhtanen

Ljuddesign: Olli-Pekka Lepovuori

I rollerna: Anders Slotte och Ingemar Raukola

Premiär på ÅST:s studioscen 6.9 nar genast högt för att kolla om det stämmer. Och det gör det.

INNE PÅ SCENEN finns ett tiotal stora klossar, kuber i ett mjukt material, som blir redskap för leken. All rekvisita och all inramning är gjorda utan vassa kanter, det är lent och vänligt. Men att vara med andra är inte alltid mjukt och lätt, och plötsligt vill Katt hellre leka med Kanin. Nalle plockar upp telefonen, ringer hem till Katt, blir avvisad.

I andra händer kunde detta resultera i ett pekande (med hela tassen!) på att alla ju ska få vara med, ocksåvidar­e, ochsåvidar­e. Och så är det ju, men det räcker inte med bara prat, det löper som det ska bara om man är känslig för dynamiken, ger sig in i den.

STRAX ÄR DET LÄGE för Katt att bli nobbad. Nalle och Katt är två olika temperamen­t gestaltade, det framkommer med önskvärd tydlighet. Nalle är emotionell, tar lätt åt sig, Katt är påhittig och ... hm, lite manipulati­v.

Men barnen fattar genast galoppen när Katt ser till att få uppmärksam­het – filmning kallar man tekniken om man spelar fotboll. Anders Slottes Katt görs med glimten i ögat, är rätt egotrippad, men gemenskape­n väger ofta mer än att alla gånger vara bäst och finast.

INGEMARRAU­KOLA följer fint Nalles ständiga emotionell­a respons. Känslan är ju alltid den första reaktionen på en situation. Så många uttryck Raukolas nalleansik­te kan synliggöra, bakom björnhuvan, teatersmin­ket och det mänskliga skägget!

Finns också plats för slapstick, utan sånt funkar inte barnteater. Liten olycka sker när det ska sågas och spikas, stor dramatik kring blodsdropp­arna, men sen är det inte så noga var plåstret hamnar!

DET DRAR IHOP sig till avslutning, då är det helt hjärteknip­ande rätt att skeendet får en förankring i en upprepning i litet format, med dockor. Om man dragit ut på det någon minut till hade jag inte haft något emot det.

Vad man gillarär också kattens och nallens respektive rörelsemön­ster, Riina Huhtanen står för den koreografi­ska knorren.

FÖRESTÄLLN­INGEN avklingar i en gemensam dans som åskådarna kan vara med i.

När man börjar turnera kan man tänka sig ett den får mer plats än på premiären, där själva salongen tycktes sätta lite hinder i vägen.

 ?? PETTE RISSANEN ?? HELA REGISTRET. Leken är den bästa kommunikat­ionsformen, känslor och konflikter får hanterbar form. Ingemar Raukola och Anders Slotte gestaltar nallen och katten i föreställn­ingen ”Vem?” baserad på Stina Wirséns kända figurer.
PETTE RISSANEN HELA REGISTRET. Leken är den bästa kommunikat­ionsformen, känslor och konflikter får hanterbar form. Ingemar Raukola och Anders Slotte gestaltar nallen och katten i föreställn­ingen ”Vem?” baserad på Stina Wirséns kända figurer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland