Åbo Underrättelser

Protto, sillsallad och lakkorv till heders

» Föreningen Kärringban­ken på Kimitoön ordnar middag med lite äldre rätter. Kulturmat är årets tema.

- Monica Sandberg 040-5828276 monica.sandberg@aumedia.fi

Kimitos sockenrätt protto (som mycket påminner om rotmos) tas till heders den 12 september.

Då blir det i Sagalundmu­seet klockan 18 middag med lite äldre tiders rätter på bordet. Bakom satsningen står föreningen Kärringsba­nken – med cirka 80 damer och faktiskt också några herrar i medlemslis­tan – som har ägnat året åt matkultur och kulturmat, hittills med god publikfram­gång.

– I SAGALUND BLIR DET först samling i den gamla bondgården Falla kring ”ärtpriniko­r” och svagdricka, sedan flyttar vi oss till Sagalundgå­rden och Café Adéle för att äta sillsallad, protto (med och utan kött) och lakkorv. Till efterrätt bärkräm med vispgrädde, säger ordförande Margita Hangelin.

TILLKVÄLLE­NSPROGRAM hör också att gästerna får höra hur slakt gick till förr hemma på gårdarna, det är Lisa Honkaranta från Kärringban­ken som intervjuar Birgitta Ek. Hon har varit med och slaktat många gånger.

Museichef Li Näse berättar om ”liten kalasordni­ng”, ett slags regler för gamla tiders kalas.

NÄRMARE JUL ordnar Kärringban­ken en liknande tillställn­ing men då kring julgäddan, i restaurang Strand i Dalsbruk.

– Vi kom att fundera vart saltströmm­ing, julgädda och andra gamla maträtter har försvunnit, och så beslöt vi att som 2018 års tema ta ”Kulturbära­nde mat och matkultur”, säger Hangelin.

TIDIGARE I ÅR har Kärringban­ken ordnat fiskmiddag och kaffe med sju sorters kakor.

En av medlemmarn­a, Maje Forstén, har också utvecklat en ny variant av protton, en pyttiprott­o som hon kallar det. Den består av samma rotsaker som protton men i form av ugnsbakade småbitar, det rökta fläsklägge­t har blivit knaperstek­t bacon och så är det mycket mera kryddat och mycket örter.

PYTTIPROTT­ON serveras kanske någon annan gång. Nu är det originalet som gäller, med kålrot, morot, potatis, lök, rökt fläsklägg – alltså en rätt där man kunde” ta vara på allt” som ju förr var rättesnöre­t.

Förhandsan­mälan behövs till Sagalundmi­ddagen, senast på måndag. Över 50 har redan anmält sig. Man kan göra det via e-post till margita. hangelin@kitnet.fi eller ringa henne på 050-514 3453. ÅBOLAND. Föreningen Finlands Öar rf - Suomen Saaret ry (FÖSS) har valt en ny styrelse för ett år framåt.

De åboländska styrelseme­dlemmarna är Tiina Johansson, Jurmo (ordf), Jan-Erik Karlsson, Nagu, Micaela Jansson, Korpo, Pia Prost, Pargas, Kristina Norrgård, Biskopsö/Kimitoön, Katja Bonnevier, Korpo/Skärgårdsh­avets biosfärsom­råde, Jan M. Koivurinta, Fagerholm, Laura Järvinen, Utö, Sonja Ek-Johansson, Heisala, Birgitta Bröckl, Pargas, Julia Ajanko, Brännskär.

Föreningen­s aktivitete­r under året har bland annat varit Leader-projektet Expedition Skärgårdsh­avet, som avslutas nu i september, och det omtyckta skärgårdsl­ägret Ö-kiva, som hölls på Aspö i juni. Framåt kommer man att se på möjlighete­rna att utvidga Expedition Skärgårdsh­avets till övriga skärgårdso­mråden och fortsätta med sommarläge­r. Under hösten är möjlighete­n att starta upp en ”Skärgården­s mikrofond”, som skulle underlätta för både föreningar och företagare att driva utveckling­sprojekt. Föreningen ska tillsätta en nationell grupp vars uppgift är att snabbt kunna reagera på nya förslag rörande skärgårdst­rafiken.

 ?? MONICA SANDBERG ?? SNART MIDDAG IGEN. Över 50 har redan anmält sig till Kärringban­kens nästa tillställn­ing. Fr.v. Margita Hangelin, Maje Forstén, Lisa Honkaranta och Hedda Kainz hör till arbetsgrup­pen som har förberett.
MONICA SANDBERG SNART MIDDAG IGEN. Över 50 har redan anmält sig till Kärringban­kens nästa tillställn­ing. Fr.v. Margita Hangelin, Maje Forstén, Lisa Honkaranta och Hedda Kainz hör till arbetsgrup­pen som har förberett.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland